kennis

Deze vier apps mogen watersporters niet missen

Door Sjors Hoevenaars - 18 juni 2015

Gaat u deze zomer het water op? Dan mogen deze vier apps niet ontbreken op uw telefoon.

De zomervakantie staat voor de deur en voor veel Nederlanders betekent dat eropuit met de boot. Elsevier selecteerde de vier handigste apps voor watersporters.

Zo hebt u met de ANWB Waterkaarten App (Android, iOS) alle Nederlandse meren en sloten bij de hand. Hij laat ook de locaties zien van jachthavens en de draaitijden van bruggen en sluizen. De app is de eerste twee dagen gratis, daarna kost hij 4,49 euro per week tot 38,99 euro voor een heel jaar.

Wind

Zeilers kunnen niet zonder weerbericht, en daarvoor biedt het gratis Windfinder (Android, iOS) uitkomst. De app geeft zeer gedetailleerde weersverwachtingen, met daarin onder meer de temperatuur, windrichting en windkracht per drie uur.

Laat de wind het even afweten? Met Knots 3D (Android: 2,25 euro; iOS: 1,99 euro) kunt u in de stille uren tientallen knopen oefenen. Die zijn eenvoudig te doorgronden dankzij een heldere uitleg en de mogelijkheid ze op het scherm te draaien en erop in te zoomen.

Route

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bracht dit jaar juist een app uit voor als u pech hebt. Stippelt u via KNRM Helpt (Android, iOS) uw route voor die dag uit, dan stuurt uw ­telefoon regelmatig uw positie door naar de KNRM.

Blijft het signaal te lang uit, of bevestigt u in de app niet dat u (veilig) op uw bestemming bent aangekomen, dan belt de KNRM eerst even, maar blijkt er dan echt iets mis, dan komen de vrijwillige redders in actie.

Vanuit de app kunt u zelf ook hulp oproepen. Een prettig idee, want op de Nederlandse meren kan het flink spoken.

Elsevier nummer 26, 27 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.