kennis

Is de geboortemaand van invloed op je latere gezondheid?

Door Hidde Boersma - 19 juni 2015

Astma, hartproblemen en ADHD komen meer voor bij wie geboren is in een bepaalde maand. De oorzaak? Zonlicht.

‘Je hebt de retrograde van Mercurius overleefd en de nieuwe maan is ook achter de rug. Hoog tijd voor ontspanning, Maagd. Het kan zijn dat je nog even moet bijkomen van alle chaos en veranderingen, maar er is heus meer evenwicht op komst. Deel je gedachten en gevoelens met degenen die belangrijk voor je zijn.’

Zomaar een horoscoop, geplukt van de website van ELLE. Al eeuwen beweren astrologen dat de datum waarop je bent geboren  en de stand van de sterren op dat moment, van invloed zijn op je karakter en het verloop van je leven. Natuurlijk is dat onzin, maar de pseudowetenschappers hebben deze maand wel een steuntje in de rug gekregen van de echte wetenschap, iets wat ze vast in hun voordeel gaan gebruiken.

Eetpatroon

Amerikaanse onderzoekers van Columbia University in New York kwamen er namelijk achter dat de maand waarin iemand is geboren, wel degelijk effect heeft op de ziektes die iemand ontwikkelt tijdens zijn leven. De wetenschappers doorzochten de medische dossiers van 1,7 miljoen mensen uit New York, koppelden hun ziektes aan hun geboortemaand en keken of er een verband was.

Van alle 1.688 doorzochte ziektes bleken er 55 significant vaker bij een specifieke geboortemaand voor te komen. Levensstijl, eetpatroon, genetische aanleg, overal werd voor gecorrigeerd, maar bij al deze 55 bleef de connectie met de geboortemaand overeind.

Mei was de beste maand om geboren te worden, dan was het ziekterisico het laagst. Daartegenover staat oktober, dat de meeste zieken aflevert. Er waren een paar opvallende connecties.

Zo blijken mensen die in maart worden geboren vaker dan gemiddeld problemen met hun hart te hebben. De Amerikanen vonden een associatie met zowel hartkloppingen, hartfalen als met klepproblemen. Omgerekend berekenden ze dat 1 op de 40 keer dat iemand een hartprobleem heeft, dat verband houdt met het effect van de geboortemaand.

Astma

Ook astma en ADHD hebben een link met de geboortedatum. Het eerste komt vooral voor bij wie in juli of oktober is geboren, terwijl de gedragsstoornis vooral mensen treft die in november in New York het levenslicht zagen.

Dat deze associaties niet door de stand van de sterren worden bepaald, daar zijn de wetenschappers vrij zeker van. Maar wat is dan wel de oorzaak? Het lijkt erop dat zonlicht er in elk geval mee te maken heeft. In een eerdere klei­ne studie vonden Deense onderzoekers dat hun landgenoten een hogere kans hadden op het ontwikkelen van astma als ze waren geboren in mei of augustus.

Niet toevallig zijn dat de maanden waarin de Denen evenveel zonlicht ervaren als New Yorkers in juli en oktober, de maanden waar daar astma piekt.

Dat zonlicht een rol speelt, betekent ook dat op het Zuidelijk Halfrond de associatie een half jaar verschuift. Gedetailleerd onderzoek ontbreekt daar, maar in 2001 lieten Duitse wetenschappers al wel zien dat de levensverwachting verschilde per seizoen waarin iemand was geboren, en dat immigranten de levensverwachting behielden van hun geboorteland.

Zonlicht

Of zonlicht de directe oorzaak is of dat er een dieper liggende oorzaak is, is nog onbekend. Van een aantal andere aandoeningen waarbij de Amerikanen een associatie vonden, is bekend dat vitamine D een belangrijke rol speelt.

Die vitamine wordt in het lichaam geproduceerd onder invloed van zonlicht en is belangrijk tijdens de vroege ontwikkeling van het hart. Wellicht krijgen kinderen geboren in de bewuste maanden niet genoeg zonlicht, en daardoor eerder hartproblemen.

De wetenschappers stellen mensen die zijn geboren in ziektegevoelige maanden overigens wel gerust. De verschillen zijn dan wel significant, maar de kans op al deze afzonderlijke ziektes blijft hoe dan ook klein. Of je nu in mei of in oktober geboren bent.

Elsevier nummer 26, 27 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.