kennis

Met deze radar bedient u in de toekomst uw smartwatch

Door Nic Vrieselaar - 15 juni 2015

Smartwatches zijn vaak lastig te bedienen door de kleine schermpjes. In de toekomst wordt dat makkelijker, dankzij radar.

Leuk hoor, al die wearables, zoals slimme horloges, maar het bedienen van die apparaatjes is vaak lastig door de klei­ne schermpjes.

Apple plaatste daarom op zijn smartwatch een wieltje waarmee het horloge makkelijker te besturen is. Google experimenteert met een andere oplossing: radar.

Radiogolven

Het internetbedrijf werkt aan Project Soli, een chip en software die op dezelfde manier werken als radarsystemen die bijvoorbeeld op Schiphol vliegtuigen in de gaten houden. De chip zendt radiogolven uit die uw handen en vingers gedeeltelijk terugkaatsen. Uit die ‘echo’ kan de chip onder meer aflezen hoever weg uw hand is en welke bewegingen hij maakt. Dat zet de chip om in commando’s voor het scherm.

Het idee is niet nieuw. Zo verkoopt het Amerikaanse bedrijf Leap al een paar jaar een apparaat waarmee je met handgebaren in de lucht een pc kunt besturen. Dit apparaat werkt met infraroodsensors en camera’s. Dat kost flink meer ruimte én blijkt minder nauwkeurig dan een radar.

Lucht

De chip van Project Soli is nu al zo klein dat hij in smartwatches past. Dat zorgt ervoor dat de grootte van het scherm straks geen probleem meer is: u bedient wearables gewoon met uw hand – vanuit de lucht.

Bovendien werkt de radar zo nauwkeurig, dat Soli ook vastlegt wanneer u individuele vingers optilt, uw handen draait of met uw vingers een wrijfbeweging maakt. De radar zet die gebaren om in bijvoorbeeld het aanpassen van het volume, scrollen naar de volgende app op uw smartwatch, of, niet onbelangrijk bij een horloge: het gelijkzetten van de tijd.

Elsevier nummer 25, 20 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.