kennis

Sokken die beweging meten? Google gaat slimme kleren maken

Door Michiel Dijkstra - 05 juni 2015

Google gaat in textiel: het werkt aan technologie om computers in kleding te stoppen.

Internetbril Google Glass was niet zo’n succes: slechts weinig mensen wilden hem hebben. Maar zoekmachinegigant Google werkt onverdroten verder aan draagbare technologie.

Het nieuwste project van het bedrijf, Project Jacquard, draait om textiel. Google creëerde geleidende garens die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om een aanraakscherm in uw broek of driezitsbank te verwerken.

Daarmee geeft het bedrijf een flinke slinger aan een trend die al langer gaande is, die van de smart clothing: slimme kleren. Markt­onderzoeksbedrijf Gartner voorspelt dat de verkoop van slimme kleren wereldwijd zal groeien van 100.000 stuks in 2014 naar 1,1 miljoen stuks in 2015.

Professioneel spul

Vooralsnog gaat het om kleren voor sporters, die zo kunnen meten hoeveel ze bewegen en welke spieren ze gebruiken. Het Amerikaanse bedrijf Sensoria bijvoorbeeld verkoopt sokken die meten hoe hardlopers hun voeten neerzetten. Professioneel spul dus.

Binnenkort, zo lijkt het, wordt smart clothing mainstream. De Jacquard-garens van Google, die op grote schaal kunnen worden geproduceerd, zullen daarbij zeker helpen. Hoe dat in de praktijk precies uitpakt, is nog de vraag. Iets wat wordt genoemd is een shirt dat waarschuwt als je lang in een slechte houding zit.

De hoofdingenieur van het project, Ivan Poupyrev, zei in een interview dat het nu vooral zaak is om dingen te verzinnen die met deze technologie mogelijk zijn. Google werkt samen met spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss. Wanneer de eerste Jacquard-kleren in de winkel liggen, is nog niet bekend.

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.