kennis

Zo herkent Facebook u als uw gezicht niet te zien is

Door Sjors Hoevenaars - 26 juni 2015

Herkenning zonder gezicht zal de discussie over privacy alleen maar verder aanwakkeren.

Het kost mensen maar een fractie van een seconde om iemand te herkennen, zelfs als die persoon verderop loopt en zijn gezicht niet te zien is. Software stak daar tot nu toe schril bij af: om mensen te herkennen is het nodig gezichten goed in beeld te hebben. Facebook experimenteert met een algoritme dat mensen ook herkent als ze met hun rug naar de camera staan.

De sociale-netwerksite experimenteert al langer met programma’s die gezichten herkennen. Handig, want mensen die foto’s uploaden naar hun Facebook­profiel, weten zo sneller wie wie is.

Daarvoor worden nu nog kenmerken gebruikt als de afstand tussen ogen. De nieuwe software maakt ook gebruik van andere eigenschappen. Denk aan iemands kapsel en haarkleur of iemands houding en postuur.

Privacy

Tussen foto’s worden tientallen van zulke aspecten vergeleken. Hoe meer overeenkomsten, hoe groter de kans dat het om ­dezelfde persoon gaat. De com­binatie ‘brede schouders en lang haar’ bijvoorbeeld sluit op een vriendenfoto al veel mensen uit.

Facebook gebruikte in zijn test 40.000 foto’s, en zegt dat het computerprogramma in 83 procent van de gevallen correct wist aan te geven wie er op de foto stond, ook al was die persoon niet (goed) van voren te zien.

Het zal overigens nog wel even duren voordat Facebookers automatisch op foto’s worden ‘getagd’: de gewone gezichtsherkenning van Facebook is in Europa verboden wegens de privacyregels hier. Herkenning zonder gezicht zal die discussie alleen maar verder aanwakkeren.

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.