kennis

Is uw Android-toestel kwetsbaar voor hackers?

Door Michiel Dijkstra - 09 juli 2015

Gebruikers van oudere Android-toestellen zijn kwetsbaar voor hackers, omdat smartphonemakers laks zijn met het uitvoeren van updates.

De Consumentenbond nagelde begin juli Android-­telefoonmakers aan de schandpaal omdat ze onvoldoende updates voor hun besturingssysteem aanbieden. Wie een oudere smartphone heeft, loopt daardoor kans slachtoffer te worden van hackers.

Wat is het probleem? Het Android-besturingssysteem is van Google en wordt verder gebruikt door telefoonfabrikanten Sam­sung, HTC, Sony, LG, Huawei en enkele andere. Ongeveer eens per jaar brengt Google een systeemupdate uit. Telefoonfabrikanten moeten die updates vervolgens voor hun eigen toestellen uitbrengen.

Update

Dat laatste gebeurt niet altijd: smartphonemakers zijn er laks in. Vaak brengen ze alleen updates uit voor hun duurdere toestellen. Volgens de Consumentenbond heeft de Chinese telefoonbouwer Huawei zelfs voor geen enkele van zijn smartphones een update uitgebracht van Lollipop, de nieuwste versie van Android.

Gevolg is dat zo’n 60 procent van alle Android-smartphonegebruikers rondloopt met een telefoon waarop een verouderd besturingssysteem staat. Daardoor kunnen ze worden gehackt: ze ontvangen immers niet langer updates waarmee veiligheidslekken in de software worden gedicht. Het is een beetje te vergelijken met Windows XP.

Toen Microsoft afgelopen jaar stopte met het updaten van dat besturingssysteem, moesten veel computereigenaren nieuwe software kopen om hun computers veilig te houden.

Controleren

U kunt achterhalen welke Android-versie op uw telefoon staat door naar ‘Instellingen’ te gaan en te kijken bij toestel-info (bij sommige smartphonemakers heet dit ‘over dit toestel’). Daar kunt u ook het toestel laten controleren of er updates beschikbaar zijn.

Is de Android-versie op uw telefoon lager dan 5.0? Gebruik dan niet langer de standaardbrowser van Android, maar liever Google Chrome of Mozilla Firefox. Die worden wel geüpdatet.

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.