kennis

Waarom het vaderschap mannen dikker maakt

Door Shari Deira - 22 juli 2015

Het krijgen van kinderen heeft gevolgen voor het gewicht van mannen. Dat getrouwde mannen aankomen, was al bekend maar nu blijkt dat ook dat het vaderschap zorgt voor extra kilo’s.

Uit een onderzoek van de Northwestern University, dat is gepubliceerd in hetAmerican Journal of Men’s Health (pdf) en twintig jaar heeft geduurd, blijkt dat mannen die geen vader worden afvallen, terwijl vaders juist aankomen. Aan het onderzoek deden 10.253 mannen mee.

Kinderen

Bij hun eerste kind stijgt de Body Mass Index (BMI), die verhouding tussen de lengte en het gewicht aangeeft, van mannen die met hun kinderen samenwonen ongeveer 2,6 procent. Meestal gaat het dan om ongeveer 2 kilo. Dit terwijl mannen die kinderloos blijven een halve kilo afvallen, concluderen de onderzoekers.

Vaders die niet de hele tijd met hun kinderen samenwonen, komen ook aan. Hun BMI stijgt ongeveer 2 procent, wat neerkomt op zo’n 1,5 kilo. Hoofdonderzoeker Craig Garfield vindt de resultaten van zijn onderzoek verrassend.

Uit een eerder onderzoek van Garfield bleek namelijk dat mannen die kinderen krijgen, meer gemotiveerd zijn om op hun gezondheid te letten. Hoewel de verschillen niet groot lijken, is het volgens onderzoekers belangrijk omdat het BMI van de ouders vaak invloed heeft op dat van de kinderen.

Restjes

Maar waarom worden vaders die samenwonen met hun kinderen zwaarder? Hoewel daar geen onderzoeksresultaten van zijn, heeft Garfield wel een idee. Vaders eten vaak de restjes van het eten van hun kinderen op, waardoor ze meer eten dan eerst.

‘We kennen allemaal vaders die de borden van hun kinderen leeg eten’ Iets waar Garfield zich zelf ook schuldig aan maakt. Zo geniet hij graag van de stukken pizza die zijn kinderen niet opeten.

Bovendien veranderen de prioriteiten van kersverse vaders. Gezond eten schiet erbij in, naast het werk en het zorgen voor de kinderen. ‘Met de komst van kinderen heb je nieuwe verantwoordelijkheden en heb je minder tijd om voor jezelf te zorgen en te sporten,’ zegt Garfield. ‘Je gezin wordt je belangrijkste prioriteit.’

Toch zouden ook vaders beter op hun gewicht moeten letten, vindt de onderzoeker. Als vaders er een gezondere levensstijl op nahouden, is de kans groot dat zij die doorgeven aan hun kinderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.