kennis

Whatsapp: dit zijn de do’s en don’ts in de groepsapp

Door Bram Hahn - 03 juli 2015

Superhandig, dat WhatsApp, maar het massale gebruik roept vragen op over wat wel en niet kan. Nooit één-op-één in de groep.

WhatsApp leek bij zijn introductie in 2009 aanvankelijk weinig toe te voegen aan het bestaande: een app waarmee je berichtjes kon sturen. Maar WhatsApp had een paar cruciale voordelen ten opzichte van andere diensten.

Goedkoop

Ten eerste verloopt de communicatie via het datanetwerk, terwijl sms via het telefoonnetwerk gaat. Een sms’je kost dus geld, een appje is gratis als het via wifi gaat en is nog steeds goedkoop als het via 3G of 4G wordt verstuurd.

Ook was de app al gauw beschikbaar voor alle besturingssystemen, zodat iPhones, Samsungs en HTC’s via dezelfde dienst konden communiceren.

Gepast

Belangrijk was de komst van de groepsapp, die gebruikers in staat stelde om in klein gezelschap berichtjes te delen. Later kon dat ook met foto’s, video’s en geluidsberichtjes. Voor veel gebruikers heeft WhatsApp dan ook de plek ingenomen van Facebook.

Op WhatsApp lopen zakelijk en privé vaak door elkaar. Des te meer reden om te letten op wat wel en wat niet gepast is in de groep.

1. Gekeuvel

Gebruik de groep waarvoor hij is bedoeld. Een groepje dat is gestart voor lastminute-mededelingen, zoals afgelasting van een hockeywedstrijd, is er niet voor gekeuvel. Dus niet om dochterlief voor de training ziek te melden en al helemaal niet voor gesprekken die niets met het groepsonderwerp te maken hebben.

2. Bilateraal

Niet één-op-één in de groep. Net zoals het in de fysieke wereld storend is als twee mensen zich in de groep afzonderen en smoezen, is dat op WhatsApp ook zo. Dus: geen bilateraaltjes in de groep, graag. Get a room.

3. Kinderen

Kinderen en WhatsApp. Zoals bij elk sociaal medium: houd uw kinderen in de gaten en leg ze uit wat de gevaren zijn. Net zoals op het schoolplein pesten en buitensluiten voorkomen, gebeurt dat ook op WhatsApp. Met als belangrijkste verschillen dat digitaal delen razendsnel gaat en internet, dus ook WhatsApp, niets vergeet: dus ook niet die genante foto.

4. Verlaten

Als een beheerder u ongevraagd toevoegt aan een appgroep, hebt u uiteraard het recht deze groep ook weer te verlaten. Maar het kan een botte indruk maken. Is een groep opgezet om bijvoorbeeld een datum te prikken, dan kunt u de groep verlaten zodra die datum is gevonden. Stuur een afsluitend ­berichtje (‘Ik kijk ernaar uit. Tot dan.’) en verlaat de groep.

5. Emoticons

Wees bij zakelijk gebruik spaarzaam met het gebruik van emoticons, die grappige symbooltjes die nogal kinderachtig zijn en ook tot verwarring kunnen leiden. Feitje: nergens schijnt het symbool van het glas wijn zo veel te worden gebruikt als in Nederland.

6. Stil

Wordt het heel druk en gezellig in de appgroep, dan hoort u voortdurend berichtjes binnenkomen. Als dat u stoort, is het handig om te weten dat u elke appgroep apart op ‘stil’ kunt zetten.

7. Rekening

Opmerkelijke, spontaan gegroeide functie: de afrekengroepsapp. Na een avondje uit wordt de rekening via WhatsApp verspreid. Verlaten van de groep mag pas nadat er is betaald. Dat zet wat handige sociale druk op wanbetalers.

8. Profielfoto

Scheid privé en werk. Een profielfoto van uw hond of baby is privé prima, maar bedenk dat die foto ook prijkt in de groep met uw collega’s als u daarvoor hetzelfde account gebruikt.

9. Juiste groep

Instinker: plaats uw bericht in de juiste groep. De fout is sneller gemaakt dan bij e-mail of sms.

Elsevier nummer 28, 11 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.