kennis

All-you-can-eat sushi? Pas op voor de bacteriën

Door Shari Deira - 24 augustus 2015

De all-you-can-eat sushirestaurants zijn bijna niet meer weg te denken. Maar zijn deze restaurants ook hygiënisch? Uit onderzoek blijkt dat de sushi vaak niet vers is en dat deze onhygiënisch wordt bereid.

De Consumentenbond deed onderzoek naar de all-you-can-eat restaurants en stelt vast dat 64 procent van de onderzochte sushi veel bacteriën bevat en geen enkel restaurant hoger scoort dan een 5,9 als het gaat om hygiëne.

Hygiëne

Voor het onderzoek bezocht de Consumentenbond twintig sushirestaurants die het all-you-can-eat-systeem hanteren. Er werden honderdzestig sushihapjes gekocht en die werden in het laboratorium onderzocht.

In de all-you-can-eat restaurants mogen klanten meestal voor rond de 25 euro zoveel sushi eten als zij willen, vaak in een bepaald aantal rondes.

Uit het onderzoek blijkt dat de versheid en hygiëne verschillen per restaurant, maar geen van de restaurants heeft de hygiëne helemaal op orde. In sommige gevallen wordt de sushi te lang bewaard of is er sprake van slecht hygiëne bij de bereiding: denk aan vieze snijplanken of onvoldoende handen wassen.

Sushi voortaan liever zelf maken? Zo gaat u te werk:

Bacteriën

De Consumentenbond deed bijvoorbeeld onderzoek naar acht sushi’s van de bekende keten Shabu Shabu, in Haarlem. Alle acht sushi’s bevatten te veel bacteriën, net als bij restaurant Sushi Koi in Arnhem. De onderzoekers concluderen dat de sushi niet vers is. Deze is waarschijnlijk te lang blijven liggen of te warm bewaard.

Bij restaurant ParaPara in Lelystad werd zelfs de darmbacterie E. coli, ook wel de poepbacterie genoemd, gevonden. De andere bekende keten, Sumo, scoort wisselend en is een middenmotor. Bij Shabu Shabu is er verschil tussen de vestigingen. Zo doet Shabu Shabu in Leiden het redelijk, maar scoort Amsterdam juist slecht.

Onderaan de lijst van de Consumentenbond staat restaurant Yume uit Apeldoorn. De sushi bevat grote hoeveelheden enterobacteriën, een grote familie van verschillende bacteriën waar ook de E. coli onder valt.

De Consumentenbond zegt dat het belangrijk is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voldoende inspecties uitvoert in de sushirestaurants. ‘Juist bij sushi met rauwe vis is het extra belangrijk dat de boel vers en schoon is,’ zegt directeur Bart Combée.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.