kennis

Dankzij deze app wordt chatten zonder provider mogelijk

Door Michiel Dijkstra - 13 augustus 2015

De app FireChat maakt het mogelijk om te chatten zonder telefoonverbinding. Het gebruik van deze app stijgt wereldwijd snel.

KPN, Vodafone en T-Mobile mogen wel uitkijken. Het Amerikaanse bedrijf Open Garden wil van zijn app FireChat een volwaardige mobiele telecomprovider maken, zei topman Micha Benoliel begin augustus tegen het Amerikaanse tijdschrift Wired. Als hij zijn belofte waarmaakt, wordt FireChat een geduchte concurrent. Hij is gratis en heeft geen zendmasten nodig.

FireChat maakte naam als communicatiemiddel bij de protesten in Hongkong in 2014. De berichten-app maakt geen gebruik van het data-abonnement, maar communiceert met andere telefoons via wifi en bluetooth. Machthebbers kunnen er dus geen vat op krijgen.

Emmer water

Tot voor kort konden FireChat-­gebruikers alleen berichten delen met groepen mensen die in de buurt staan. Zo werd het in Hongkong gebruikt: betogers stonden er met duizenden opeengepakt.

Begin augustus introduceerde Open Garden de mogelijkheid om met FireChat privéberichten te versturen – dus één op één. App­-gebruikers geven de boodschap dan versleuteld door – een beetje zoals een emmer water in een rij mensen die een brand blussen.

Volgens het bedrijf kan de ge­adresseerde in enkele minuten worden bereikt als de app op 5 procent van de smartphones in de stad staat. Later wil Open Garden ook telefoongesprekken mogelijk maken.

Het gebruik van FireChat stijgt wereldwijd snel. Zo moedigen de Filipijnen mensen aan de app te installeren omdat hij ook werkt als de telecomverbinding uitvalt, bijvoorbeeld bij een aardbeving. KPN en andere providers zijn gewaarschuwd.

Elsevier nummer 34, 22 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.