kennis

De IS-app: zo omzeilen terroristen blokkades op sociale media

Door Elif Isitman - 05 augustus 2015

Leden van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben een app voor Android gelanceerd. Hiermee kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van het nieuws uit het ‘kalifaat’.

Het is een reactie op het groeiend aantal blokkades van IS-leden van mainstream sociale mediakanalen als Twitter en YouTube, zeggen experts van de SITE Intelligence Group, een Amerikaanse organisatie die zich specialiseert in het gedrag van terroristen, tegen The Independent.

Propaganda

De jihadisten zouden naar nieuwe manieren zoeken om hun propaganda, die onder jongeren zeer effectief lijkt, te verspreiden. Vooral op Twitter worden accounts van jihadisten de laatste tijd stelselmatig gesloten. Vaak openen ze dan weer een nieuw account onder een andere naam. Via de nieuwe app bieden de terroristen alle videocontent en nieuwsberichten aan die ze normaal gesproken op sociale media zouden plaatsen.

De IS-app kan niet via de ‘gewone weg’ worden gedownload. Normaal gesproken zijn apps voor Android beschikbaar in de Google Play Store. Google heeft het afgelopen half jaar nieuw beleid ingevoerd om geweldspropaganda van IS tegen te gaan. Zo is er onder meer een team aangenomen van Arabisch sprekende moderators die YouTube afspeuren naar jihadistische content en heeft het bedrijf beloofd meer te doen om ‘tegenpropaganda’ een podium te bieden.

Speciale code

De techneuten van IS hebben de nieuwe app zo ontwikkeld dat hij via een speciale code op een telefoon kan worden gezet. Er is dus geen ‘Playstore’ voor nodig. De app is (nog) niet beschikbaar voor iPhone.

Het is niet het eerste exclusieve sociale mediaplatform van IS: eerder dit jaar lanceerde de terreurbeweging ‘Kalifabook’, een eigen versie van Facebook. De site leek qua lay-out en werkwijze exact op Facebook. Kort na de lancering werd de site weer uit de lucht gehaald, omdat hij het qua techniek niet aankon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.