kennis

Deze accu kan een week zonder opladen

Door Michiel Dijkstra - 28 augustus 2015

Het bedrijf Intelligent Energy ontwierp een accu die een week zonder opladen kan. Alleen het opladen gaat lastig.

De accu’s in de nieuwste smartphones houden het langer uit dan die in oudere modellen. Niet dat ze beter zijn, maar smartphones worden steeds groter en daar passen dus ook grotere  batterijen in. Wat verder meespeelt is dat telefoons steeds energiezuiniger worden.

Toch houdt een smartphone het niet langer dan twee dagen uit op een opgeladen accu. De race om de uitvinding van een betere batterij is nog altijd gaande.

Batterij

Het Britse bedrijf Intelligent Energy kwam eind augustus met een interessant prototype: een batterij voor de iPhone die werkt op een brandstofcel, met waterstof erin. Die geeft energie af door waterstof met zuurstof te combineren. De accu heeft een uitlaat om de (minieme hoeveelheid) waterdamp die ontstaat, af te voeren.

Volgens Intelligent Energy kan een telefoon het met deze accu een week uithouden. Alleen is opladen geen sinecure: er moet dan nieuwe waterstof in de accu. Het Britse bedrijf voorziet dan ook dat de batterij elke week moet worden vervangen. Het is nog onbekend of de batterij in productie wordt genomen en wat hij moet kosten.

Aluminium

Er is voldoende concurrentie. Er wordt volop onderzoek gedaan naar verbetering van de lithium­-ion-accu’s, die nu smartphones van energie voorzien.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology publiceerden begin augustus een methode om op een veilige manier aluminium in zulke batterijen te verwerken: de capaciteit wordt daardoor drie keer zo groot. Maar klaar voor productie is de technologie nog niet. Het is wachten op een bedrijf dat deze handschoen oppakt.

Elsevier nummer 36, 5 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.