kennis

Deze ontwerper laat vanaf sterfbed app na aan lotgenoten

Door Servaas van der Laan - 17 augustus 2015

Met een applicatie voor de smartphone de levens van lotgenoten veraangenamen. Dat was de laatste wens van de stervende hersentumorpatiënt Frederik van den Broek (41).

Patiënten die geregeld in het ziekenhuis komen, krijgen vaak in korte tijd een grote hoeveelheid informatie te verwerken. Een complex medicijngebruik en een gevarieerd afsprakenschema kunnen voor verwarring zorgen.

Geheugensteuntje

Voor patiënten met een hersentumor, die te maken krijgen met verschillende cognitieve storingen, levert dit vaak nog eens extra problemen op.

Ontwerper en hersentumorpatiënt Frederik van den Broek, bij wie drie jaar geleden een hersentumor werd geconstateerd, begreep niet waarom er nog geen app was die de patiënt vertelt wanneer hij welke medicijnen moet nemen en wanneer hij een afspraak met de arts heeft. ‘Dit is niet te doen,’ zei hij toen hij bij de start van zijn behandeling uit het ziekenhuis kwam met vele instructies, afspraken en medicijnen.

Van den Broek, zelf app-bouwer van beroep, besloot de laatste dagen van zijn leven te wijden aan de ontwikkeling van een ‘geheugensteuntje’ op de smartphone voor hersentumorpatiënten.

Crowdsourcing

‘Telkens kwam ik uit het ziekenhuis met weer een nieuw papiertje met allerlei instructies. Vanwege mijn ziekte werd het steeds moeilijker te volgen welke medicatie ik op welk moment tot mij moest nemen,’ zegt Van den Broek.

Hij plaatste zijn idee op het crowdsourcingsplatform Medstartr om een startkapitaal voor de applicatie bij elkaar te krijgen. Daar staat de teller intussen op ruim 23.000 dollar. Dat is al meer dan de helft van het uiteindelijke doelbedrag.

Van den Broek kreeg steun van het VUmc Hersentumor Centrum Amsterdam dat de komst van de app toejuicht. ‘Deze app gaat een boel patiënten helpen tijdens hun intensieve behandeltraject,’ zegt neuroloog Jaap Reijneveld. ‘Mensen met een hersentumor hebben vaak last van cognitieve problemen, zoals geheugenverlies en kunnen tevens gedragsveranderingen gaan vertonen naar hun omgeving. Deze app helpt ze als geheugensteuntje en om aan ons als behandelaars direct feedback over hun toestand te geven.’

Nu de initiatiefnemer nog maar enkele weken te leven heeft, wordt er vaart achter het project gezet. Vorige week werd de aftrap gegeven voor de bouw van de MindApp.

Gerust hart

Voor Van den Broek zelf komt de app te laat. Maar volgens vriend Vincent van Dijk kan hij ‘met een gerust hart deze wereld verlaten’ nu het zeker is dat zijn idee werkelijkheid zal worden. Er is een stichting opgericht die ervoor moet zorgen dat de app, zonder winstoogmerk, zal worden doorontwikkeld.

De verwachting is dat binnen enkele maanden een testversie van de app kan worden gelanceerd. Volgens Van Dijk is het de eerste keer dat er een soortgelijke applicatie voor patiënten wordt gemaakt. In eerste instantie zal de app hoofdzakelijk zijn gericht op hersentumorpatiënten, maar in de toekomst kunnen waarschijnlijk ook andere patiënten er gebruik van maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.