kennis

Kloppen om te zappen of om koffie te zetten?

Door Michiel Dijkstra - 20 augustus 2015

Een van de aardigste smart home-apparaten van dit moment is de Knocki. U bedient hem door simpelweg te kloppen.

Smart home-apparaten zijn in. Het ene na het andere apparaat komt op de markt waarmee u andere apparaten in huis kunt besturen. Zoals de Echo van Amazon, een ronde luidspreker die op gesproken commando de muziek aan of uit kan zetten, of bijvoorbeeld een boodschappenlijstje kan bijhouden.

Of de Cube, een kubus die op commando van de gebruiker de thermostaat, stereo of televisie aan- of uitzet. Dit werkt alleen als die apparaten een wifi-verbinding hebben, anders kunnen ze niet met elkaar communiceren. Dit heet het internet der dingen.

Onbedoelde klopjes

Een van de aardigste smart home-apparaten is de Knocki, een ronde schijf die aan de muur moet worden gehangen. De naam zegt het al: klop in de buurt van de Knocki op een tafel of muur (de muur waaraan hij hangt, werkt het best) en hij verzet voor u het televisiekanaal, wijzigt het volume van de geluidsinstallatie of zet het koffiezetapparaat aan.

U kunt aparte klopjes instellen voor aparte functies – hard, zacht, ritmisch of staccato. Swan Solutions, het Texaanse bedrijf achter de Knocki, belooft dat het apparaat onbedoelde klopjes negeert en dat hij weinig stroom verbruikt. De twee AA-batterijen die de Knocki nodig heeft, houden het een jaar uit voordat ze de (klop)geest geven.

Voor de Knocki geldt net zo goed als voor die andere apparaten: het is allemaal leuk en aardig, maar je kunt prima zonder. Het grote aantal bedrijven dat zich hiermee bezighoudt, is wel een teken aan de wand: binnenkort wordt het vanzelfsprekend dat u via de muur met het koffiezet­apparaat communiceert.

Elsevier nummer 35, 29 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.