kennis

Last van hoge bloeddruk? Doe eens een middagdutje

Door Shari Deira - 29 augustus 2015

Voelt u zich schuldig als u op een vrije middag wegdommelt op de bank? Nergens voor nodig. Onderzoek toont namelijk opnieuw aan dat een middagslaapje voordelen heeft voor uw gezondheid.

Uit onderzoek van de Griekse cardeoloog Manolis Kallistratos, dat zaterdag werd gepresenteerd op het congres European Society of Cardiology in Londen, blijkt dat een dutje zorgt voor een lagere bloeddruk en de kans op een hartaanval vermindert.

Bloeddruk

Kallistratos onderzocht 386 mannen en vrouwen van rond de 61 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen die ’s middags een dutje doen, een lagere bloeddruk hebben dan degenen die geen middagslaapje doen.

Het gaat om een verschil van zo’n 5 procent, dat volgens de onderzoekers veel verschil kan uitmaken voor de kans op een hartaanval. Ook tijdens de nachtrust was de bloeddruk van de middagslapers lager dan van de groep die geen dutje deed. Als het hart gezond is, neemt de bloeddruk ’s nachts af.

Vooral lange dutjes van ongeveer een uur zijn goed voor de bloeddruk. Iets wat moeilijk is te realiseren voor iemand met een 9 tot 5 baan. Kallistratos zegt ook dat het dutje ervoor zorgt dat een hoge bloeddruk minder beschadigend is voor aderen en het hart.

Alert

Het is overigens niet de eerste keer dat uit onderzoek blijkt dat middagdutjes goed zijn voor de gezondheid. Zo zou 5 minuten indommelen al helpen om ervoor te zorgen dat studenten dingen beter onthouden.

En mensen die een uur slapen in de middag, zouden net zo alert en fit zijn als aan het begin van de dag, schreef weekblad Elsevier eerder naar aanleiding van onderzoek door Harvard University.

‘Welk type dutje op welk tijdstip van de dag de meeste voordelen oplevert, verschilt waarschijnlijk per persoon. Iets om zelf uit te zoeken, op een rustige plek, gewapend met slaapmasker om de ogen te bedekken tegen daglicht en een wekker om tijdig te ontwaken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.