kennis

Slimme kleding: zo kunnen T-shirts energie opwekken

Door Floortje Gunst - 06 augustus 2015

Textiel krijgt dankzij elektronica meer functies. Shirts kunnen energie opwekken, maar het duurt nog wel even voordat het betaalbaar is.

Nog even en u hebt alleen nog maar een T-shirt nodig om uw telefoon op te laden.  Textiel met geïntegreerde zonnecellen is niet langer toekomst­muziek.

Onderzoekers van de TU Delft bedachten onder leiding van hoogleraar Theo Dingemans een nieuw materiaal dat kan worden gebruikt om zogeheten perov­skietzonnecellen te printen op textiel. Het rendement van perovskietcellen is hoger dan dat van de traditionele siliciumzonnecel.

Zonnecellen

Helemaal nieuw is het idee van kleding met ingebouwde zonnecellen niet. Modeontwerper Pauline van Dongen ontwierp met het Holst Centre en TNO het Solar Shirt. Hierin zijn zonnecellen verwerkt waarmee in  de volle zon 1 Watt elektriciteit kan worden geproduceerd.

Volgens de Delftse onderzoekers is het nieuwe materiaal een stuk goedkoper en effi­ciënter. Toch zal het nog wel even duren voordat warenhuizen slim­me kleding in de etalage hebben liggen. De kosten zijn vooralsnog aanzienlijk.

Inkt

Er zijn allerlei toepassingen mogelijk. Zo hebben kampeerders voor het opladen van hun foto­camera genoeg aan een tent voorzien van zonnecellen. Wie geen nieuwe tent wil kopen kan een parasol met ingebouwde zonne­panelen gebruiken.

Textiel kan straks allerlei functies overnemen van de smartphone, bijvoorbeeld die van hartslagmeter. Onderzoekers van de universiteit van Tokio ontwikkelden een nieuw soort inkt die eenvoudig op kleding kan worden gedrukt. Doordat de inkt flexibel is en stroom geleidt, kunnen allerlei lichaamsfuncties worden gemeten. Polsbandjes met hartslagmeter zijn dan achterhaald.

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.