kennis

Alles on demand, steeds meer onlinevideodiensten

Door Floortje Gunst - 03 september 2015

Het aantal televisie-aansluitingen daalt opnieuw, terwijl Netflix verder groeit. Ook andere onlinevideodiensten winnen terrein.

De trend dat consumenten zelf bepalen welke serie of film ze op welk moment kijken, zet onverminderd door. Steeds minder mensen hebben nog een ouderwetse televisie-aansluiting. In het tweede kwartaal van dit jaar zegden 17.000 huishoudens hun abonnement op.

Onlinevideodiensten zoals Netflix profiteren daarvan. Nog geen twee jaar na de lancering in Nederland heeft één op de zeven huishoudens een abonnement op Netflix. Uit recente cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper blijkt dat de Amerikaanse on demand-videodienst 1,1 miljoen Nederlandse abonnees telt.

Ter vergelijking: in 2013 waren dat er nog 355.000. Met kwaliteitsseries als House of Cards en Bloodline weet Netflix meer en meer mensen voor zich te winnen. De onlinevideodienst groeide afgelopen maanden niet alleen in Nederland. Wereldwijd kreeg Netflix er in het tweede kwartaal van dit jaar 3,3 miljoen abonnees bij.

Spelers

Ook andere onlinevideodiensten winnen terrein, zoals het Amerikaanse bedrijf HBO, van origine een betaalzender. Die is vooral bekend van series als True Detective en het zeer populaire fantasie-epos Game of Thrones.

En dan komen er steeds meer nieuwe spelers op de markt. Het Amerikaanse internetbedrijf Amazon lanceerde ook een videodienst. Zelfs Apple zou tv-series en films willen produceren.

In Nederland zijn televisiezenders ook op de on demand-tour. RTL, SBS en de NPO lanceerden samen NLziet. Voor 7,95 euro per maand kunnen consumenten bijna 40.000 afleveringen van programma’s en series terugzien.

Niet alleen kijkers en zenders, ook televisiemakers verruilen de klassieke televisiewereld voor die van online-video. De vroegere presentatoren van BBC-programma Top Gear – Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May – gaan een autoprogramma maken voor de streamingdienst van Amazon. Dat is vanaf volgend jaar online te zien.

Elsevier nummer 37, 12 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.