kennis

Camera waarmee de automobilist dwars door zijn caravan kijkt

Door Michiel Dijkstra - 11 september 2015

Land Rover ontwikkelde een magische achteruitkijkspiegel, met een draadloze camera achter op de caravan.

Autofabrikant Land Rover heeft een manier gevonden om caravans onzichtbaar te maken. Althans, voor de bestuurder: als hij in de achteruitkijkspiegel kijkt, ziet hij wat er zich achter zijn aanhangwagen bevindt. Van de caravan zelf zijn slechts de contouren zichtbaar.

Het transparent trailer-systeem, zoals het officieel heet, werkt met een draadloze camera achter op de caravan. De beelden daarvan worden samengevoegd met die van de camera’s in de terreinwagen zelf. Dat de contouren van de aanhanger zo in beeld blijven, laat bestuurders bij het inparkeren beter diepte inschatten. Plus, je kunt zien of de caravan nog steeds is aangekoppeld. Nog niet bekend is of en wanneer het systeem wordt ingevoerd.

Magisch

Land Rovers magische achteruitkijkspiegel is de nieuwste toepassing van de ‘virtuele’ videotechnologie, die beelden samenstelt uit meerdere camera’s. De Britse terreinwagenmaker toonde in 2014 al een ‘transparante’ motorkap: daarmee kan de offroad- rijder goed zien wat er zich vlak vóór het enorme motorcompartiment van zijn 4X4 bevindt.

En Jaguar, dat net als Land ­Rover eigendom is van het Indiase bedrijf Tata Motors, toonde vorig jaar hoe de techniek kon worden ingezet om de dode hoeken op te heffen die de stijlen tussen voor- en zijruiten veroorzaken.

Technisch is het mogelijk om een auto van binnenuit volledig ‘onzichtbaar’ te maken. Onderzoekers van Keio University in Japan rustten vorig jaar een Toyota Prius uit met speciale camera’s en projectoren: de bestuurder kon werkelijk via alle kanten vanuit de auto naar buiten kijken.

Elsevier nummer 38, 19 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.