kennis

Elseviers Beste studies 2015: ruim 2.000 opleidingen beoordeeld

Door Ruud Deijkers - 23 september 2015

Wageningen University en de NHTV internationale hogeschool Breda krijgen hoge cijfers van hun studenten. Elsevier beoordeelt vrijwel alle opleidingen aan hogescholen en universiteiten.

Van de negentien beoordeelde opleidingen van Wageningen University, krijgen vijftien opleidingen een bovengemiddeld oordeel van de eigen studenten. Van de brede universiteiten ‘wint’ de Radboud Universiteit Nijmegen in de 21ste editie van Elseviers Beste studies.

Beste technische universiteit is de Technische Universiteit Eindhoven. De studenten zijn tevreden over de opleiding als geheel, bovendien krijgt de universiteit het hoogste oordeel van hoogleraren en universitair hoofddocenten in de Elsevier Faculty Rating.

Onderscheid

Niet alle universiteiten en hogescholen zijn even goed met elkaar te vergelijken. Daarom is onderscheid gemaakt naar brede, specialistische en technische universiteiten en naar grote, middelgrote en specialistische hogescholen.

De NHTV internationale hogeschool Breda heeft van de kleine, specialistische hogescholen de meest tevreden studenten. Onder grote hogescholen geldt dat voor de Christelijke Hogeschool Windesheim en voor de middelgrote hogescholen voor de Avans Hogeschool.

Studiekeuze

Elseviers Beste studies is bedoeld voor vwo’ers en havisten op zoek naar een passende bacheloropleiding aan een hogeschool of universiteit. Het onderzoek geeft ook nuttige keuzeinformatie voor bachelor-studenten die een master-opleiding zoeken.

Voor het onderzoek is in de eerste plaats gebruikgemaakt van de Nationale Studenten Enquête waarvoor alle studenten in het hoger onderwijs worden benaderd. De oordelen van hoogleraren en universitair hoofddocenten komen uit de jaarlijkse Elsevier Faculty Rating van Elsevier en onderzoeksbureau ResearchNed.

Op bestestudies.elsevier.nl is bovendien per opleiding informatie te vinden over studierendement, switchers en toelatingseisen.

Dit najaar kiezen vwo’ers en havisten weer een opleiding aan hogeschool of universiteit. Hoe zoek je slim een passende studie, waar is het onderwijs goed, hoe zit het met de kansen op werk?

Hoogleraren en universitair hoofddocenten naar de stembus voor de beste opleiding op hun eigen vakgebied.

Gaat interesse vóór kans op een baan? Wat is slim: een brede studie of een specialisme? Is een bijbaan handiger dan geld lenen? Zeven dilemma’s voor studiekiezers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.