kennis

Supermaansverduistering: hoe en waar het best zichtbaar?

Door Liz Zoetekouw - 25 september 2015

De maansverduistering in de nacht van zondag op maandag is in twee opzichten bijzonder: het is een totale verduistering en de maan zal veel groter lijken dan normaal. Dat laatste komt doordat de afstand tussen maan en aarde dit weekend kleiner is.

Volgens Jens Hoeijmakers, PhD-student astronomie op Universiteit Leiden, komt deze combinatie slechts een keer per twintig verduisteringen voor. Door de grote maan, de zogenaamde ‘supermaan’, kan de rode kleur veel beter worden waargenomen.

Verduistering kijken

Hoeijmakers heeft al nagedacht over hoe hij de verduistering kan bekijken. ‘Ik ga dit weekend naar mijn ouders in Zeeland. Daar wonen minder mensen en is het ’s nachts een stuk donkerder, dus ik zal de verduistering goed kunnen zien.’ Hij raadt andere toeschouwers aan ook naar een donkere plek te gaan, zoals een weiland.

De maansverduistering is waarschijnlijk moeilijk te zien. In het noorden drijven er Noordzee-wolkenvelden het land binnen die soms hardnekkig zullen zijn, staat op de website van het KNMI.

Bloedmaan?

De maan wordt niet verduisterd als hij geen direct zonlicht krijgt, maar roodgekleurd. Dat komt doordat de aardatmosfeer de zonnestralen gedeeltelijk afbuigt. De afgebogen lichtstralen raken de maan wel.

Rood licht heeft een langere golflengte dan bijvoorbeeld blauw licht en is daarom beter vatbaar voor de afbuiging van de aardatmosfeer. Dit veroorzaakt de rode maankleur.

Tijden

De verduistering zal plaatshebben van 2.11 tot 7.24 uur. De rode kleur is waar te nemen van 4.11 uur tot 5.24 uur. Het hoogtepunt zal worden bereikt rond 4.47 uur.

De laatste keer dat een totale maansverduistering goed zichtbaar had kunnen zijn in Nederland, was er te veel bewolking om hem te kunnen waarnemen. In maart dit jaar had een bijzonder grote gedeeltelijke zonsverduistering plaats.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.