kennis

Verslaafd aan je smartphone: wat nu?

Door Laurens Bluekens - 17 september 2015

In paniek als u niet bereikbaar bent? Een paar tips om met uw smartphone te stoppen.

Smartphones leiden zo makkelijk af, dat ze menig gezellige bijeenkomst vergallen. Veel mensen staan met de handige apparaatjes op en gaan ermee naar bed. Sommigen raken zelfs in paniek als ze niet bereikbaar zijn. Daarvoor is al een term: nomofobie, een samentrekking van no mobile phone phobia.

Volgens het Britse marketingbureau Tecmark kijkt de gemiddelde gebruiker 221 keer per dag op zijn smartphone. Dit overmatige gebruik is niet zonder gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen een dergelijk gebruik van de smartphone kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen. Maar ook bij volwassenen kan het negatieve effecten hebben op de hersenen.

Reden genoeg om uw smart­phone­gebruik eens kritisch te bekijken. Dat doet u bijvoorbeeld zo: schakel op gezette tijden de vliegtuigmodus van uw toestel in, bijvoorbeeld tijdens maaltijden. Een volgende stap is het uitmesten van uw verzameling apps.

Overweeg ook de meest afleidende applicaties – ja, ook Facebook en WhatsApp – te verwijderen. Ook kunt u in de instellingen van uw toestel het aantal meldingen van apps verminderen of uitzetten.

Grenzen

Een volgende stap is, ironisch genoeg, het installeren van apps die u helpen uw smartphonegebruik inzichtelijk te maken en te verminderen. Met de apps Checky, Menthal en Moment ziet u precies hoe vaak u uw toestel erbij pakt en kunt u ook grenzen stellen aan het gebruik. Forest: Stay focused daagt u uit zo lang mogelijk van uw smartphone af te blijven. Gebruikers planten in deze app een zaadje, dat alleen tot boom uitgroeit als de smartphone lang genoeg onaangeroerd blijft.

Wie echt ten einde raad is, kan ervoor kiezen zijn ouderwetse Nokia onder het stof vandaan te halen, een toestel zonder internet maar wel met een accu die het een week uithoudt. Bedenk dat u dan bijvoorbeeld wel weer een los navigatiesysteem voor in de auto nodig heeft.

Elsevier nummer 39, 26 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.