kennis

Weg met de zesjescultuur: drempel masteropleidingen omhoog

Door Servaas van der Laan - 02 september 2015

Het is bachelorstudenten aan te raden om niet langer met zesjes genoegen te nemen. Steeds meer universiteiten hanteren toelatingseisen voor masteropleidingen.

De tijd dat iedereen met een bachelor ook een masteropleiding kon doen aan dezelfde faculteit, is voorbij. Steeds meer masteropleidingen in Nederland gaan selecteren aan de poort.

Dit kunnen zij doen door een wetswijziging die minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) doorvoerde. Universiteiten zijn nu niet langer verplicht om bachelorstudenten van dezelfde faculteit aan te nemen. Dit geeft ze de ruimte om studenten te selecteren op motivatie en bekwaamheid.

Geen zesjes

Zo moeten studenten politicologie aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam tijdens hun bachelor goed hun best doen om ook tot de master toegelaten te kunnen worden. De studenten moeten gemiddeld minimaal een 7 staan, een motivatiebrief schrijven en goed scoren op een test Engels. Voor de opleiding politicologie in Leiden gelden vergelijkbare toelatingseisen.

Ook studenten aan de Rotterdam School of Management (RSM)van de Erasmus Universiteit moeten vanaf collegejaar 2017-2018 minimaal een 7 hebben gehaald voor hun bachelorvakken als ze willen doorstromen naar het masterprogramma.

De lat hoger

RSM-directeur Anne van de Graaf spreekt in de Volkskrant van ‘een logische stap’. ‘We trekken veel goede studenten vanuit de hele wereld. Zij moeten al een 7 gemiddeld staan of de toelatingstest halen. Dat eisen we nu ook van onze eigen studenten’.

De Rotterdamse opleiding wil met de maatregel korte metten maken met de zesjescultuur. De studenten die om welke reden dan ook niet mee kunnen komen, zullen ergens anders een opleiding moeten zoeken. ‘Dat zijn de zesjesstudenten: enerzijds studenten bij wie veel aandacht weglekt naar bijbaantjes of het studentenleven, anderzijds studenten die niet voldoende gemotiveerd zijn of het echt niet kunnen,’ zegt Van de Graaf.

Geen elitair clubje

De opleiding denkt niet dat er dan een ‘elitair clubje’ overblijft. ‘Het gaat echt om een grote meerderheid. Als we kijken naar de cijfers van afgelopen jaar, dan zou 65 procent van onze afgestudeerde bachelors door mogen naar onze masters.’

Studentenvakbond LSVb vindt het geen goed idee dat universiteiten gaan selecteren op basis van ‘kille cijfers’. ‘Die geven geen volledig beeld van de kwaliteit van een student,’ zegt Laurens Nuijten. ‘Iemand die met de hakken over de sloot zijn bachelor haalt, kan daar goede redenen voor hebben: hij heeft in een bestuur gezeten, beoefent topsport, of heeft zware persoonlijke omstandigheden gehad. Het kan nog steeds een goede student zijn.’

De opleidingen zeggen dat er voor deze studenten nog genoeg andere masteropleidingen zijn waar ze terecht kunnen. Bovendien kunnen kundige studenten altijd nog via een speciale toelatingstest tot de prestigieuze masteropleiding toegelaten worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.