kennis

Weg met pasjes: smartphone fungeert als pinpas en ov-kaart

Door Emile Kossen - 30 november 2015

Pasjes in de portemonnee worden langzaamaan vervangen door de smartphone. Maandag rollen zowel ING als de Nederlandse vervoersbedrijven projecten uit waarbij de telefoon als betaalmiddel kan worden gebruikt.

Rekeninghouders van ING kunnen vanaf maandag in winkels contactloos betalen met hun smartphone. Door de telefoon naast een pinautomaat te houden, kunnen pinbetalingen worden gedaan op meer dan 100.000 punten in Nederland. De pinpas heb je daarbij niet meer nodig. Bij bedragen tot 25 euro is geen pincode nodig, daarboven wel.

Android

Contactloos betalen met de smartphone is in principe beschikbaar voor alle 650.000 ING-klanten, maar zij moeten wel in het bezit zijn van een Android-telefoon met nfc-chip. Veel telefoons die na 2012 zijn geproduceerd beschikken over zo’n chip. Ook moeten klanten de mobiele app van ING downloaden, al hoeft die niet aan te staan om te kunnen afrekenen.

De bank zegt bewust voor Android te hebben gekozen, omdat dit het meest gebruikte platform is. Apple en Windows Phone zullen voorlopig nog niet worden ondersteund. De Rabobank kwam eerder al met een soortgelijke dienst, maar de Rabo-app is tot dusver alleen te gebruiken op een klein aantal Samsung telefoons.

Ov-kaart

Smartphones kunnen vanaf deze week ook worden gebruikt als ov-kaart. Een selecte groep Nederlandse consumenten kan een speciale simkaart voor hun telefoon opvragen. Opnieuw kan door middel van een nfc-chip worden in- en uitgecheckt bij bestaande ov-palen op stations.

Het is een test van alle Nederlandse vervoersbedrijven in samenwerking met KPN en Vodafone. Als zich geen grote problemen voordoen, zal de dienst, genaamd Smart-OV, in 2016 voor miljoenen Nederlanders beschikbaar zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.