kennis

Gaan sociale media in 2016 drastisch veranderen?

Door Lilit Martirosova - 30 december 2015

Welbekende sociale mediakanalen als Twitter en Facebook gaan volgend jaar volop experimenteren met nieuwe functies. Die moeten het gebruik van de sociale mediakanalen overzichtelijker gaan maken.

Facebook test onder meer het gebruik van meerdere nieuwsfeeds, meldt The Verge. Door het toevoegen van meerdere feeds wordt het mogelijk om naast je huidige nieuwsfeed, ook andere feeds te bekijken die gebaseerd zijn op jouw interesses.

 

Momenteel test Facebook de functie uit met een kleine groep en enkel op de mobiele versie. Je kunt bij de nieuwe functie kiezen tussen verschillende feeds: bijvoorbeeld een feed met enkel nieuws, een feed over reizen en een feed over stijl.

Het is niet de enige functie die Facebook aan het testen is op de mobiele telefoon. Het sociale media kanaal wil het ook mogelijk gaan maken voor gebruikers om live video’s te maken en uit te zenden.

Twitter

Begin december kwam het nieuws naar buiten dat ook Twitter aan het experimenteren is met alternatieven voor een nieuwe tijdlijn. De Twitter-tijdlijn is normaal gesproken chronologisch, de meest recente tweets staan bovenaan. Het is dé formule van Twitter: op de snelste manier overzicht krijgen van het laatste nieuws.

Twitter blijkt nu bij sommige gebruikers willekeurig de volgorde van de berichten te wisselen, het wil waarschijnlijk hetzelfde systeem gaan hanteren als op de tijdlijn van Facebook. Die werkt al tijden met een tijdlijn die op algoritme wordt samengesteld: de meest relevante berichten staan bovenaan.

Veel Twittergebruikers reageerden geïrriteerd en in de war door de plotselinge veranderingen in hun tijdlijn. Gelukkig voor hen blijkt het om een ‘test’ te gaan.

 

Of de verandering in de tijdlijn definitief zal worden is nog niet zeker. Het bedrijf geeft wel aan hard op zoek te zijn naar alternatieven om meer gebruikers aan te trekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.