kennis

Netflix pakt ‘illegale’ kijker aan: blokkeert buitenlands aanbod

Door Lilit Martirosova - 15 januari 2016

Netflix-abonnees kunnen binnenkort geen ‘geheime’ trucjes meer gebruiken om het wereldwijde aanbod van de filmdienst te streamen. Het bedrijf heeft aangegeven alle omwegen binnen enkele weken te gaan blokkeren.

Netflix kondigde dat donderdag via een persbericht aan. Dat betekent dat je alleen nog maar naar het Nederlandse aanbod van films en series kan kijken, wat voor sommige abonnees slecht nieuws is. Het ontbreekt de Nederlandse versie aan grote filmtitels en series, die wél te zien zijn op bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix.

VPN of Proxy

Er zijn veel trucjes om internetrestricties te omzeilen. Je kunt een VPN of Proxy installeren, een ‘virtual private network’. Zo kan makkelijk worden aangepast in welk land je op dat moment ‘digitaal aanwezig’ bent. Met zo’n server kan het Amerikaanse aanbod worden bekeken, maar kan ook worden gekozen voor bijvoorbeeld Canada of Frankrijk.

Het gebruik van deze gratis VPN’s brengt wel risico’s met zich mee: de verbinding kan misbruikt worden. Sommige VPN’s misbruiken de verbinding door die aan anderen door te verkopen. Als iemand dan iets illegaals doet, kan dat via jouw verbinding gaan. Het is moeilijk vast te stellen hoeveel mensen in Nederland gebruik maken van een VPN: er zijn velen tientallen ‘bedrijven’ die zo’n service aanbieden.

Legaliteit

Virtueel de grens passeren is verboden volgens de gebruiksvoorwaarden van Netflix. Volgens die voorwaarden mag alleen gebruik worden gemaakt van Netflix ‘in het land waar je je account hebt geopend, en op geografische locaties waar wij onze service bieden en de film of serie in licentie hebben verstrekt’. Tot dusver ondernam Netflix geen actie als deze regel werd verbroken, maar daar komt dus verandering in.

Rechten

Netflix heeft het wereldwijd streamen via omwegen lang toegestaan, maar staat nu onder druk van grote filmstudio’s: die verkopen hun rechten aan één land, maar de films worden intussen wel in elke regio bekeken. Netflix heeft aangekondigd films beschikbaar te willen maken in elk land, maar dat kan jaren duren vanwege ingewikkelde filmrechten.

Aangezien Netflix vorige week bekendmaakte in bijna elk land beschikbaar te zijn, komen daar mogelijk miljoenen ‘illegale’ kijkers bij. Netflix loopt met het blokkeren van de VPN’s het risico om abonnees te verliezen, velen geven aan hun abonnement op te gaan zeggen als Netflix de daad bij het woord voegt.

Om de kijker tegemoet te komen biedt Netflix zoveel mogelijk eigen content aan, dat in elk land exclusief te zien is op Netflix.

Succes Netflix

De Amerikaanse streamdienst – en producent- heeft de laatste jaren steeds meer terrein gewonnen in de entertainmentmarkt. In Nederland heeft Netflix sinds het aanbieden van zijn diensten in 2013, in circa 1,2 miljoen huishoudens een plek veroverd.

Het aantal persoonlijke gebruikers ligt waarschijnlijk nog hoger: via één account kunnen drie mensen tegelijk gebruik maken van Netflix. De meeste mensen in Nederland kijken Netflix op hun smart-tv of tablet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.