kennis

Illegaal films kijken in je browser, anoniemer dan ooit

Door Lilit Martirosova - 10 februari 2016

Online films en series downloaden zonder ervoor te betalen is illegaal en dus strafbaar, maar slimme koppen bedenken steeds geavanceerdere manieren om barrières te omzeilen.

Torrents Time, dat gehost wordt vanuit Nederland, lanceerde deze week een plug-in waarmee torrents direct in de browser gestreamd kunnen worden. The Pirate Bay en KickAss Torrents hebben de dienst al geïnstalleerd; u kunt dus meteen films en series kijken zonder ze te downloaden. Denk aan een gratis versie van Netflix.

Popcorn Time

Het doet denken aan de illegale gratis filmdienst Popcorn Time,  die sinds de lancering binnen afzienbare tijd enorm populair werd. Het is een soort Netflix-achtig programma dat eveneens gebruik maakt van torrents: het aanbod van de streamingdienst is bijna onuitputtelijk. De dienst kwam de afgelopen jaren herhaaldelijk in het nieuws omdat Stichting Brein dreigde met boetes voor gebruikers.

Het downloaden van films is sinds een paar jaar officieel verboden, houders van auteursrecht kunnen mensen aanklagen die hier inbreuk op maken. In Nederland is dit nog nooit voorgekomen maar in Duitsland houden bedrijven in de gaten welke ip-adressen actief zijn in een torrentnetwerk. Vervolgens koppelen ze hier via providers een naam en adres aan en schrijven ze boetes uit die kunnen oplopen tot 1.000 euro.

Torrents Time overtreft Popcorn Time; films en series worden bij Popcorn Time gedownload via het torrent-protocol, waarbij de gebruiker de film zowel downloadt als uploadt terwijl de video wordt afgespeeld. Bij het downloaden van torrents moet normaliter worden gewacht tot het gehele bestand op de harde schijf staat.

Met Torrents Time bekijk je films en series direct via je browser. Gebruikers van de sites zijn niet te identificeren, omdat het IP-adres wordt afgeschermd. Op deze manier wordt er geprobeerd om de procedures voor illegaal downloaden voor gebruikers te omzeilen.

Torrent

Torrentsites zijn in feite zoekmachines die linkjes aanbieden naar allerlei bestanden. Hiermee kunnen gebruikers onderling illegaal bestanden zoals films en muziek met elkaar uitwisselen. Hoe meer mensen een bepaald bestand delen, hoe sneller dit te downloaden is.

In het verleden is vaak geprobeerd om controversiële websites als The Pirate Bay en Kickass Torrents uit de lucht te halen. Eind 2014 ging The Pirate Bay offline nadat de Zweedse politie tijdens een inval een groot aantal servers van de website in beslag nam, niet veel later dook de website echter weer op vanuit een andere locatie en domeinnaam.

Stichting BREIN heeft inmiddels de oorlog verklaard aan Torrents Time. Ze hebben een waarschuwing afgegeven aan de anonieme makers. Die laten in een reactie weten dat de plug-in ‘zorgvuldig is ontworpen om het auteursrecht op geen enkele wijze te schenden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.