kennis

Waarom wil Apple de iPhone van San Bernardino-schutter niet kraken?

Door Lilit Martirosova - 22 februari 2016

Apple weigert inlichtingendienst FBI te helpen bij het kraken van de iPhone van de terrorist die in december een bloedbad aanrichtte in de Californische stad San Bernardino. Het technologiebedrijf vreest dat de FBI zich dan ook toegang zal verschaffen tot miljoenen andere iPhones.

Vijf vragen en antwoorden over de ruzie tussen het Apple en de FBI.

Hoe ontstond de ruzie tussen Apple en de FBI ?

Vorig jaar december richtten IS-aanhangers Syed Rizwan Farook en zijn vrouw Tashfeen Malik een bloedbad aan in San Bernardino. Bij de aanslag kwamen veertien mensen om het leven. Het echtpaar kwam zelf om tijdens een vuurgevecht met de politie.

Al hun elektrische apparaten werden in beslag genomen om meer te weten te komen over het paar. Zo werd Farooks werktelefoon, een iPhone 5c, geconfisqueerd.

De FBI vroeg Apple om die iPhone te ontgrendelen, omdat die is beveiligd met een extra pincode. Na tien keer een foute pincode te hebben ingetoetst, worden gegevens automatisch gewist. De FBI wil dat Apple een speciale code geeft om deze beveiliging te omzeilen, maar Apple weigert mee te werken.

Wat heeft de FBI nodig van Apple?

Volgens de FBI staat er cruciale informatie op de telefoon. Apple heeft sinds 2014 alle iPhones zo gebouwd dat zelfs medewerkers het bedrijf niet bij de gegevens kunnen.

De FBI wil nu dat Apple software ontwikkelt zodat de onderzoekers oneindig pogingen kunnen doen om het wachtwoord te kraken zonder de data te verliezen. Daarnaast moet Apple een methode inbouwen waarmee razendsnel verschillende combinaties kunnen worden geprobeerd, zonder elk wachtwoord handmatig te hoeven intypen.

Wat zijn de bezwaren van Apple?

Volgens de FBI zal die techniek maar één keer worden gebruikt, maar Apple-topman Tim Cook gelooft daar niet in: ‘Als deze techniek eenmaal bestaat, kan ze telkens opnieuw worden toegepast.’ De FBI kan, als Apple toegeeft, toegang forceren tot miljoenen andere iPhones.

‘We hebben geen sympathie voor de daders en we doen er alles aan om de FBI te helpen,’ aldus Cook. ‘De intenties van de FBI zijn goed, maar het inbouwen van een achterdeurtje in telefoons kan echt niet.’

Apple wil dus koste wat het kost voorkomen dat privé-gegevens bij de overheid terechtkomen. Het is een principekwestie, maar de volharding van Apple kan wel leiden tot het mislopen van belangrijke – terroristische – informatie. Apple kan rekenen op de steun van Google en Whatsapp.

Welke stappen onderneemt de FBI tegen Apple?

Een Amerikaanse rechtbank besloot vorige week dat Apple de FBI moet helpen. Apple-CEO Tim Cook liet zijn klanten woensdag in een open brief weten dat het bedrijf in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump riep dit weekend op Apple-producten te boycotten zolang het bedrijf niet aan de eis van de FBI voldoet.

Wat vinden de slachtoffers van deze rel?

Ook de nabestaanden en slachtoffers van de aanslag hebben zich gemengd in het debat. Zij kiezen de kant van de FBI, meldt Reuters. De slachtoffers zijn voornemens samen met de nabestaanden een document in te dienen bij de rechter waarin zij hun steun betuigen aan de FBI.

Hun advocaat, Stephen Larson, lichtte in een verklaring de beweegredenen van de slachtoffers en nabestaanden toe: ‘Ze waren het doelwit van terroristen en ze moeten weten waarom en hoe dit kon gebeuren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.