kennis

Doorbraak? Preciezere immuuntherapie moet kanker beter bestrijden

Door Emile Kossen - 04 maart 2016

In de zoektocht naar manieren om kanker te bestrijden zeggen Britse wetenschappers een doorbraak te hebben bereikt. Ze denken dat zorgvuldige geselecteerde cellen uit ons immuunsysteem kunnen worden ingezet om de ziekte succesvol tegen te gaan.

Dat schrijven onderzoekers van het University College in Londen vrijdag in het vakblad Science. Ze deden jarenlang onderzoek bij honderden kankerpatiënten om de bestrijding van de dodelijke ziekte beter te begrijpen.

Achilleshiel

Het menselijk immuunsysteem heeft het lastig met de bestrijding van kanker, onder meer omdat kankercellen met veel zijn en zich constant ‘vermommen’. Toch zijn de cellen van ons immuunsysteem wel degelijk in staat om kankercellen aan te pakken, zolang dat maar gefocust gebeurd, zeggen de wetenschappers.

‘Je kunt een tumor vergelijken met een groep criminelen, die op allerlei plekken misdaden plegen, van diefstal tot smokkelen,’ legt onderzoeker Sergio Quezada uit aan de Financial Times. ‘In plaats dat de politie in verschillende wijken achter de daders aangaat, kunnen we straks de politie informatie geven om achter de baas van de criminelen – in dit geval de achilleshiel van de tumor – aan te gaan.’

Veelbelovend

Immuuntherapie bestaat al langer, maar is vooralsnog niet erg effectief gebleken. De preciezere, gepersonaliseerde immuuntherapie zal op termijn de bestrijding van kanker met chemotherapie vervangen, zo voorspellen de wetenschappers. Door het immuunsysteem te versterken met zorgvuldig geselecteerde vaccinaties, kan het alle kwaadaardige cellen herkennen en vernietigen.

Het zou zelfs moeten kunnen werken als de ziekte in een vergevorderd stadium is. De eerste tests met patiënten worden naar verwachting over twee jaar gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.