Simon Rozendaal

Missing link in evolutie lijkt gevonden, maar roept veel vragen op

Door Simon Rozendaal - 15 september 2015

Goed opletten als u binnenkort weer eens een kuil in uw tuin of op het strand graaft. Je weet nooit wie je ­tegenkomt.

In een diepe grot in Zuid-Afrika zijn skeletten ontdekt die het midden houden tussen een aap en een mens. Klein brein, vertrouwde gelaatstrekken, kromme klauwen, lange benen. Het lijkt de missing link – het ontbrekende stukje in de evolutiepuzzel waarnaar al eeuwen wordt gezocht.

De homo naledi, ofwel de sterrenmens, roept een reeks vragen op. Ook dat is goed nieuws: vragen zijn de specerij die de vooruitgang kruidt. De vijftien skeletten zijn misschien wel 2 tot 3 miljoen jaar oud en lagen in een grot die alleen toegankelijk was, en is, via een lang en huiveringwekkend nauw gangetje.

Waarom deden die verre verwanten dat? Het is zo pikkedonker in die grot dat het doet vermoeden dat ze vuur hadden. Maar dat kan helemaal niet! Volgens de laatste inzichten is het vuur pas een paar honderdduizend jaar geleden uitgevonden. En waarom zou een aap met de hersenomvang van een sinaasappel zijn claustrofobie overwinnen om zijn geliefden te begraven in een nauwelijks toegankelijke grot?

Vermoedelijk komen er op deze vragen voorlopig geen antwoorden, maar de wonderen zijn de wereld niet uit. Goed opletten dus als u binnenkort weer eens een kuil in uw tuin of op het strand graaft! Je weet nooit wie je ­tegenkomt.

Elsevier nummer 38, 19 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.