Simon Rozendaal

Ook BN’ers zien: het valt wel mee met de walrus en ijsbeer

Door Simon Rozendaal - 02 september 2015

BN’ers zien met eigen ogen dat het wel meevalt met walrus en ijsbeer. Daarvoor hadden ze niet naar het hoge noorden gehoeven.

Allerlei Bekende Nederlanders toeren rond op Spitsbergen, nabij de Noordpool. Groningse onderzoekers hebben dichter Ramsey Nasr, Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) en nog wat prominenten op sleeptouw genomen.

De onderzoekers van het Arctisch Centrum in Groningen waren helder over hun motieven. Hun subsidieverzoek was afgewezen en dus zoeken ze via de BN’ers op de pool meer aandacht en geld.

Poolexpeditie

Tot nu toe was er in een paar dagen inderdaad meer aandacht voor de Noordpool dan in tien jaar bij elkaar – ook omdat zich een verslaggever van het NOS Journaal onder de poolsterren heeft gevoegd. En volgend jaar zomer komt er weer een Nederlandse poolexpeditie, met de boot van wijlen astronaut en klimaatactivist Wubbo Ockels.

Amusant detail is dat in menig verslag verbazing weerklinkt dat er zoveel ijsberen en walrussen zijn. Het zijn er zelfs meer dan vroeger!

Stopcontact

Een en ander illustreert hoezeer we zijn ­geïndoctrineerd met groene informatie als: omdat u het vertikt de stekker uit het stopcontact te trekken wanneer de tv uitgaat, smelt het ijs en sterven ijsbeer en walrus uit.

De waarheid is dat ijsberen en walrussen vooralsnog meer last hebben van jacht dan van opwarming. Dat is al vaak opgeschreven en daarvoor hadden onze BN’ers niet naar het hoge noorden gehoeven.

Elsevier nummer 36, 5 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.