#Lezersaanbieding

Hollanders van de Gouden Eeuw

12 oktober 2016

Hermitage Amsterdam | Amstel 51

Dertig reusachtige groepsportretten uit de zeventiende eeuw, afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn voor het eerst verzameld in de Hermitage Amsterdam. Deze ‘broers en zussen’ van de Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Ze tonen ons regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies, gebroederlijk naast elkaar. Rembrandts Anatomische les van Dr. Deijman en schuttersportretten van onder anderen Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn slechts enkele voorbeelden van de topstukken die in de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw te zien zijn.
Samen illustreren zij het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap. Zij houden ons als het ware een spiegel voor. Want de onderlinge verhoudingen van toen liggen aan de basis van de hedendaagse normen en omgangsvormen. Wilt u weten waarom de Nederlander vrijheid en gelijkheid zo hoog in het vaandel heeft staan? Het antwoord hangt – levensgroot – aan de muur in de Hermitage Amsterdam.

150709-FE0017-FredErnst-30cm-Srgb  PGGA - 6  PGGA - 4

Hans Aarsman audiotour
Bekijk de reusachtige schutterstukken in de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage Amsterdam op een nieuwe manier met de unieke audiotour die is geschreven en ingesproken door fotojournalist Hans Aarsman. Op zijn eigen manier, net als in zijn rubriek ‘De Aarsman Collectie’ in de Volkskrant, analyseert hij in een tour van een uur de indrukwekkende schilderijen:
‘Laten we eerlijk zijn, de schutterstukken mogen mooi geschilderd zijn, maar wat moet je verder met al die kerels op een rij? Nou, daar ben ik achter gekomen. Zodra ik me voorstelde dat ik naar foto’s keek en niet naar schilderijen, viel ik van de ene in de andere verbazing. Er heeft daar een waanzinnige revolutie plaatsgevonden.’

Speciaal voor Elsevier-lezers
Hans Aarsman en de Amsterdamse schutters
De visie van Hans Aarsman op de groepsportretten uit de tentoonstelling is gepubliceerd in Hans Aarsman en de Amsterdamse schutters.
Stuur een mail met uw naam en adres naar
pers@hollandersvandegoudeneeuw.nl en maak kans op een gratis exemplaar! Onder alle inzendingen verloten wij dit boek vijf keer.
info@hollandersvandegoudeneeuw.nl

Voor meer informatie en tickets gaat u naar www.hollandersvandegoudeneeuw.nl

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.