Lezersaanbieding

Maak een reis door vier eeuwen Gelders landschap in CODA Museum Apeldoorn

31 mei 2018

Tentoonstelling Gelderland Grensland geeft unieke kijk op het landschap en de geschiedenis door de eeuwen heen

LezersaanbiedingOp vertoon van deze pagina kunt u nu met
twee personen de tentoonstelling Gelderland
Grensland bezoeken voor de prijs van één.

 

Deze actie is niet geldig in combinatie met andere
acties en kortingspassen.

 

Bezoekadres CODA Museum:
Vosselmanstraat 299
7311 CL Apeldoorn

De grenzen van de provincie Gelderland zijn door de eeuwen heen nogal eens gewijzigd door politieke twist en wapengekletter. Tegelijkertijd is de Nederlandse landschapschilderkunst beïnvloed door steeds veranderende esthetische idealen en kunststromingen. De verscheidenheid van de provincie Gelderland heeft kunstenaars echter altijd geboeid en geïnspireerd. Als het niet de nobele historie van het oude hertogdom was, dan was het wel de verscheidenheid van de natuur die de kunstenaar verleidde naar Gelderland af te reizen om die te vereeuwigen op het schilderdoek.

CODA Museum presenteert in het kader van het erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’ van 17 juni tot en met 23 september 2018 Gelderland Grensland. Deze tentoonstelling brengt landschapschilderkunst van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw samen. Een uitgelezen en unieke kans om door de provincie Gelderland te reizen aan de hand van meesterwerken uit vier eeuwen schilderkunst!

Kunstenaars als Jan van Goyen en Salomon van Ruysdael trokken al vroeg (ca. 1650) naar Gelderland om het landschap te schilderen. Hier vonden zij plekken waar verschillende soorten landschappen samenkwamen. Zo schilderden zij meermaals de zo Gelderse combinatie van rivierlandschap en stadsgezicht. De werken in Gelderland Grensland zijn verstillingen van politieke en kunstzinnige ontwikkelingen die de schoonheid van het Gelders landschap en de Gelderse grenzen op uiteenlopende wijze in beeld brengen.

Gelderland Grensland sluit niet alleen aan op het erfgoedfestival
‘Over Grenzen van Gelderland’, maar is ook de verwezenlijking van
de wens van professor en kunsthistoricus Henk van Os om na de
tentoonstelling De ontdekking van Nederland (2008, CODA Museum)
een tweede tentoonstelling met Gelderse kunst/kunst over Gelderland
te realiseren die de meest geschilderde provincie van Nederland
letterlijk en figuurlijk in beeld brengt. Gelderland Grensland geeft een
prachtig beeld van het landschap door de ogen van de kunstenaars uit
de zeventiende tot en met de twintigste eeuw.

Gelderland Grensland toont onder andere werk van Jan van Goyen,
Meindert Hobbema, Joris van der Haagen, Isaak Ouwater, Jan de Beijer,
Jacob van Strij, Johannes Warnardus Bilders, Matthijs Marus, Anton
Mauve, Jan Mankes, Jan Voerman en Willem den Ouden.

Gelderland Grensland – vier eeuwen onbegrensd landschap
17 juni t/m 23 september 2018. coda-apeldoorn.nl/gg