lezersaanbieding

Vrijheid op wielen!

18 december 2018

Waarom kiezen voor een vijfsterrenhotel als u ook kunt overnachten onder dúizend sterren? Drie miljoen Nederlanders kunnen u ‘t haarfijn vertellen. Roadtrips zijn helemaal hip. Het geheim? Vrijheid, luxe en comfort!

Vrijheid, gaan en staan waar je wilt, genieten. Dat is de basis van een lifestyle die steeds meer mensen trekt. Kamperen 2.0, want graag wel een beetje comfortabel. Met panorama-dakluiken in campers en caravans, waardoor het lijkt alsof u in een cabrio zit. Met zevenzonematrassen – ook in vouwwagens! – en luxe loungebanken waarin u tot uw heupen wegzakt. Nooit meer in de rij voor een ontbijtbuffet, maar relaxed onder uw eigen luifel genieten in het ochtendzonnetje. Met een knisperend warm stokbrood van de plaatselijke Franse bakker. ’s Avonds, op de terugweg van het restaurant, schakelt u alvast de binnenverlichting in via een app op uw smartphone. Daarmee zet u ook meteen de airco een graadje koeler of de kachel een paar graden warmer, want met de perfect geïsoleerde caravans en campers ligt zelfs de wintersport nog binnen de mogelijkheden.

Met uw smartphone zet u de airco een graadje koeler

B-rijbewijs

Ooit had u een stevige middenklasser nodig om een caravan over de Alpen te trekken. Tegenwoordig gaat dat moeiteloos met de kleinere generatie trekauto’s doordat caravans met steeds lichtere, hoogwaardige kunststoffen worden gebouwd. Het lijkt soms nog een publiek geheim, maar sinds 2013 heeft u in de meeste gevallen aan uw gewone B-rijbewijs al voldoende om een caravan te mogen trekken. U hoeft er dus niet apart voor naar de autorijschool.

Lezersaanbieding

Zelf een roadtrip uitproberen? Meld u aan voor de nieuwsbrief op camp-to-go.nl/ew en maak kans op een week gratis camperhuur met een Hymer-camper*.

 

* Max. 7 nachten, periode in overleg, op basis van beschikbaarheid

Een bijzondere ontwikkeling is de caravan met hulpmotor. De Duitse
caravanfabrikant Dethleffs presenteerde onlangs een studiemodel
waarbij beide caravanwielen worden aangedreven door 54 pk sterke
elektromotoren – een uitkomst voor elektrisch aangedreven auto’s, want de huidige generatie stekkerauto’s heeft nog veel moeite met een caravan. Zelfs een potente Tesla heeft met een caravan aan de trekhaak een actieradius van niet meer dan 150 kilometer, zo bleek uit praktijktests in Duitsland. Daarom heeft de ‘e-Coco’ een eigen accupakket om die actieradius weer op een acceptabele vier, vijfhonderd kilometer te krijgen. De elektrisch aangedreven caravan is nog niet leverbaar – volgend jaar volgen uitgebreide praktijktests met het prototype. Gewichtsreductie speelt ook een grote rol bij de bouw van campers. Zo’n 90 procent van alle campers is gewoon met het B-rijbewijs te besturen, zolang het totaalgewicht maar onder de 3.500 kilo blijft. Doordat campers steeds luxer worden – met extra opties die dus meer gewicht in de schaal brengen – worden ook hier nieuwe technieken toegepast om lichter te kunnen bouwen. Vooruitstrevend is het ‘Super Light Chassis’ van Hymer, waarbij onder meer composiet wordt gebruikt om de camper tientallen kilo’s af te laten slanken. Deze kampeerauto werd tijdens de introductie in Nederland direct door de ANWB uitgeroepen tot ‘Camper van het Jaar 2019’.

Vrijheid kun je huren

Campervakanties zijn hot en u hoeft niet meteen een complete uitrusting te kopen: vrijheid kunt u immers ook huren (www.camp-to-go.nl/huren). Qua
overnachtingen bent u niet beperkt tot alleen campings want er zijn speciale
camperplekken en vaak hebben ook jachthavens en zelfs restaurants een paar overnachtingsplekken gereserveerd voor kampeerauto’s. Dat kan ook, want campers zijn volledig selfsupporting. Bedden – soms tot wel 7 slaapplaatsen -, keuken, toilet en douche: het zit allemaal aan boord, tot en met verwarming, eigen drinkwater- en afvalwatertanks en ook op het gebied van elektra zijn campers grotendeels zelfvoorzienend. Qua rijgemak zijn campers steeds meer te vergelijken met de luxe personenauto. ABS, ESP en automatische versnellingsbakken zijn heel gebruikelijk, de hillholder vergemakkelijkt het wegrijden op berghellingen en een computergestuurde rijwindassistent houdt je camper in het rechte spoor bij plotselinge windvlagen. Dat maakt uw roadtrip tot een comfortabel avontuur.

Ga voor meer informatie naar camp-to-go.nl