nederland

Nederlands fregat vaart mee tegen mensensmokkel

Door Elif Isitman - 09 maart 2016

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Van Amstel gaat meedoen aan een missie om de mensensmokkel tussen Turkije en Griekenland tegen te gaan. Het fregat neemt tot begin juli met ongeveer 150 militairen deel aan NAVO-activiteiten in de Egeïsche Zee.

Dat maakten ministers Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis (VVD) van Defensie woensdag bekend.

Kaart

De NAVO-missie is bedoeld om netwerken van mensensmokkel in kaart te brengen. Deze informatie wordt dan gedeeld met Turkije en Griekenland zodat mensensmokkelaars sneller gepakt kunnen worden. Ook het Europese grensbewakingsagentschap Frontex krijgt die informatie binnen.

Lees meer:
Terugname immigranten door Turkije is niet zo eenvoudig

De Van Amstel gaat geen migranten tegenhouden, benadrukken Hennis en Koenders. Maar als de bemanning mensen in nood treft, zoals vaak gebeurt op deze gevaarlijke zeeroute, dan moeten ze die hulp bieden en in veiligheid brengen. Drenkelingen die vanaf de Turkse kust zijn vertrokken, worden teruggebracht naar Turkije.  Dit is in lijn met het nieuwe principeakkoord over de migratiecrisis dat maandag werd gesloten tussen Turkije en de EU.

Uitbreiding

Niet de vluchtelingen zijn ‘onze vijanden’, maar de mensensmokkelaars, zegt Hennis. De NAVO-missie is al actief rond het Griekse eiland Lesbos, en zal later ook uitgebreid worden naar Samos,  Chios en Kos.

Andere landen die meedoen aan de missie zijn Canada, Duitsland, Griekenland en Turkije. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben eveneens gezegd mee te gaan doen.

 

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.