nederland

Bijna rokjesdag? Niet voor ambtenaren in Amsterdam

Door Emile Kossen - 16 maart 2016

Vrouwelijke medewerkers van een Amsterdams stadsloket mogen geen korte rok of jurk meer dragen, en ook knielaarzen zijn verboden. Een dreigende mail van een teamleider met die mededeling heeft voor veel ophef gezorgd.

De ambtenaren in stadsdeel Nieuw-West kregen een dreigende mail van hun teamleider met de nieuwe kledingvoorschriften. ‘Dit is ook het laatste verzoek dat ik maak. De volgende keer stuur ik mensen naar huis en niet meer naar een winkel om iets te gaan halen,’ staat in de mail.

Mario Soriano van de Centrale Ondernemingsraad dacht eerst dat de mail een grap was. ‘Heel vreemd dat er in 2016 in Amsterdam zulke kledingvoorschriften zijn,” zegt Soriano tegen het Parool. Het lijkt een actie te zijn van één teamleider, en geen gemeentelijk beleid.

Absurd
Verschillende raadsleden reageerden met verbazing op de berichtgeving. Jeroen Mirck (D66) noemt de voorschriften ‘absurd’. ‘Herleven de jaren 50?’ tweette hij. ‘Bizar, en als het waar is; volledig onacceptabel,’ vindt VVD-raadslid Dilan Yesilgöz. Ze gaan de verantwoordelijke wethouder om opheldering vragen.

Volgens de gemeente Amsterdam zijn de kledingvoorschriften aangepast na een incident op de werkvloer. De manager vond ‘het nodig duiding te geven aan wat netjes kleden is’. Een woordvoerder zegt dat uiteindelijk iedereen zelf mag bepalen hoe ze zich kleden, zolang het maar ‘professioneel en representatief’ is. 

Trending
Op internet duiken mensen massaal op de controverse. Rokjesdag en rokjesgate is trending topic op Twitter, waar velen oproepen om dinsdag in korte rokjes en jurken naar buiten te gaan. 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.