#Brussel

Brusseldebat: clash over rol islam bij terreur

Door Tom Reijner - 29 maart 2016

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over de terreuraanslagen in Brussel en de gevolgen daarvan voor Nederland. Er zijn onder meer veel vragen over de komst van de latere zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui naar Nederland, vorig jaar zomer.

De Kamer uitte vorige week al grote zorgen over de rol van Nederland bij het niet tegenhouden van El Bakraoui, toen hij door de Turkse autoriteiten op het vliegtuig werd gezet naar Schiphol.

De Nederlandse ambassade in Turkije had daarover een ‘very urgent’-bericht ontvangen van Ankara, maar deze melding werd nauwelijks opgemerkt. Vorige week dinsdag blies de terrorist zichzelf op in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem, met veel doden tot gevolg.

Na ‘Brussel’ blijft IS ronselen in jihad-broeinest Molenbeek. Meer >

Molenbeek

Nog voor het debat over de aanpak van terreur goed en wel is begonnen, is er meteen een botsing tussen PVV-leider Geert Wilders enerzijds en de rest van de fractievoorzitters. ‘De massa steunt het,’ zegt Wilders over de moslimgemeenschap in Nederland en de rest van Europa. Hij opende het Kamerdebat.

Volgens hem bewegen moslimterroristen zich als vissen in het water – wijst naar Molenbeek, waar velen in de buurt leken te weten waar terrorist Salah Abdeslam zich schuilhield . Moslims protesteren nauwelijks tegen de radicaalislamitische terreur, ziet Wilders. ‘We hebben een monster binnengelaten, we moeten deïslamiseren’ en ‘we moeten af van de islam’. SP-leider Emile Roemer vindt dat Wilders alle moslims ‘over één kam scheert’, maar volgens de PVV’er heeft Roemer niet goed geluisterd (‘of hij begrijpt het niet’). Wilders: ‘Natuurlijk is het aantal terroristen een minderheid van de moslims, maar de meerderheid gedoogt.’

Een dag na de arrestatie van terrorist Salah Abdeslam, nota bene in zijn eigen wijk Molenbeek, wordt er meer bekend over hoe het eraan toeging in de Brusselse deelgemeente. Hebben buurtbewoners Abdeslam de hand boven het hoofd gehouden? Lees meer >

Grenzen

Ook Jesse Klaver interrumpeert. Hij spreekt van ‘politieke lijkenpikkerij’ want dat is wat Wilders volgens de GroenLinks-leider doet met de aanslagen in Brussel. ‘We horen bij elkaar, meneer Wilders, we moeten ons niet uit elkaar laten spelen.’ Volgens Klaver helpen de PVV-oplossingen niet tegen de terroristen die in Europa zijn geboren.

Hij noemt de namen op van de diverse terroristen die in Frankrijk of België zijn geboren. ‘Wat helpt het sluiten van de grenzen dan? Ze zijn hier geboren.’ Wilders wil dat er geen moslims meer worden toegelaten in Nederland. ‘Als het lekt doe je de kraan dicht.’ CDA-leider Sybrand Buma, die eveneens het grenzenplan van de PVV kraakt, zegt dat dit een verbod op een religie impliceert. Wilders:  ‘Misschien komt het daar ooit van.’ VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wijst de PVV’er op de vrijheid van religie. En: ‘Dé islam. Dat is mij toch wat te simpel.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.