#Brussel

Kamer laakt lakse houding tegenover El Bakraoui

Door Tom Reijner - 30 maart 2016

De Tweede Kamer heeft grote moeite met de Nederlandse aanpak van de latere zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui. De man kwam ongemoeid Nederland binnen en ook na waarschuwingen van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI een week voor de aanslagen in Brussel ondernam Nederland geen actie.

Dat waren de belangrijkste verwijten van oppositiepartijen dinsdag tijdens een debat over de aanslagen in Brussel. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) lag flink onder vuur na een spervuur van vragen. PVV-leider Geert Wilders ging het verst: hij vindt dat de bewindsman eigenlijk ontslag moet nemen.

‘U moet zich echt afvragen of u nog wel minister kunt zijn,’ beet hij Van der Steur toe. De VVD’er had vooraf al 166 vragen schriftelijk moeten beantwoorden, maar de Kamer heeft nog zo veel vragen over, dat het debat volgende week wordt voortgezet. Van der Steur moet dan echt opheldering geven over de gang van zaken en met aanvullende informatie komen, vinden de parlementariërs.

Lees meer over het debat dat vandaag werd gevoerd:  Wilders clasht met rest van Kamer over rol islam bij terreur

Vertrekhal

El Bakraoui werd vorig jaar zomer door Turkije op het vliegtuig werd gezet naar Schiphol – iets dat met een bericht aan de Nederlandse ambassade in Ankara werd meegedeeld, maar waar vervolgens niets mee werd gedaan. De jihadist blies zich vorige week op in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem – waardoor veel mensen om het leven kwamen.

Hoe kon het dat de radicale moslim onbekommerd voorbij de douane wist te glippen en later vrijelijk zijn reis voortzette naar België? De zaak leidt tot geharrewar tussen België en Nederland over informatie over Bakraoui, die op 16 maart door de FBI aan Nederland werd verstrekt. Volgens het kabinet is er wel degelijk gesproken met de Belgen over de radicale achtergrond van de broers, België ontkent dat de FBI-gegevens zijn besproken.

‘Schandalig’

De oppositie vindt dat Nederland direct iets had moeten doen tegen deze Ibrahim. Volgens Van der Steur zou Nederland de jihadist hebben opgepakt als hij na de FBI-melding was aangetroffen. Zo werkt het systeem in Europa. Bovendien hadden de Belgen ook geen verzoek gedaan aan Nederland om Ibrahim te gaan zoeken, zei de minister.

De oppositie ging niet mee in deze uitleg en vond het ‘onbegrijpelijk’  en ‘bijna schandalig’ dat Nederland vanaf 16 maart niet zelf actief naar de man ging zoeken. Van der Steur moet dit en andere onduidelijke zaken nu eerst uitzoeken van de oppositie en schriftelijk uitleggen. Pas daarna zal het tweede deel van het debat worden gehouden, besloot de Kamer dinsdagavond laat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.