nederland

‘Helft minder migranten met nieuwe deal’

Door Elif Isitman - 09 maart 2016

Door de nieuwe overeenkomst tussen Europa en Turkije zou het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt moeten halveren. Als dat niet lukt dan moet er worden gekeken naar alternatieven.

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) woensdag in de Tweede Kamer, in reactie op het aanstaande akkoord met Turkije.

Overnemen

In het principeakkoord staat onder meer dat voor elke erkende vluchteling die naar Europa kan, een migrant terug naar Turkije wordt gestuurd. Ook heeft Turkije aangegeven alle migranten die op irreguliere wijze (via Griekenland) Europa bereiken, te willen terugnemen. Daarvoor stelt het land echter wel een aantal vergaande voorwaarden.

Het is volgens Dijkhoff lastig om aantallen te noemen, omdat het ook afhangt van wat andere landen in de keten doen met het overnemen van migranten. Hij zegt bij de halvering uit te gaan van de prognose van de komst van ruim 93.000 migranten in Nederland. Dat is een stuk meer dan vorig jaar: toen kwamen er ongeveer 58.000 asielzoekers aan in ons land.

Asielvoorstel van Turkije oogt aardig. Maar wat lost het op?

Daling

De migranten die vanuit Griekenland naar Turkije worden teruggestuurd, moeten daar beoordeeld worden of ze in aanmerking komen voor overplaatsing naar een EU-lidstaat. Volgens Dijkhoff kan dit leiden tot een ‘drastische daling’ in het aantal asielzoekers in de EU.

Daarnaast is het volgens Dijkhoff belangrijk dat migranten zich, als ze in Griekenland zijn, niet meer kunnen ‘onttrekken aan het proces’. Het aanvragen van asiel in Griekenland doen de meesten niet, omdat ze door willen naar Noord-Europa en dat in strijd zou zijn met Schengen. Dat kan straks niet meer, omdat ze worden teruggebracht naar Turkije, aldus de staatssecretaris.

De Kamer is verdeeld over het principeakkoord met Turkije. Coalitiepartijen PvdA en VVD zijn positief over het nieuwe plan. SP, D66 en ChristenUnie noemen zichzelf ‘bezorgd’, en de PVV en Groep Bontes/Van Klaveren zijn fel tegen het akkoord.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.