nederland

Is Nederland verworden tot schuilplek voor terroristen?

Door Emile Kossen - 31 maart 2016

Omdat Belgische en Franse terreurverdachten in hun thuislanden worden opgejaagd, bestaat er een reële kans dat terroristen naar Nederland komen om zich te verschuilen. Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart.

Zowel na de aanslagen in Parijs in november 2015 als na de terreurdaden in Brussel van afgelopen week werden honderden huiszoekingen verricht door de Franse en Belgische politie. ‘Ik kan mij voorstellen dat men denkt: ik kan beter ergens anders gaan zitten. Dat onderzoeken we nu,’ zegt officier van justitie Bart den Hartigh tegen NRC.

Rotterdam
Afgelopen week werden bij een grote politieactie in Rotterdam al een Fransman en drie Algerijnen opgepakt. De Franse Anis B. wordt ervan verdacht contact te hebben gehad met terreurverdachte Reda Kriket, die verregaande plannen had om een nieuwe aanslag te plegen. In het huis van de man werden zeven kalasjnikovs gevonden, alsmede chemicaliën om bommen mee te maken.

Gerry van der List: Pak terreur hard aan mét oog voor mensenrechten

Twee van de drie gearresteerde Algerijnen blijven ook langer vastzitten. Zij werden opgepakt op verdenking van onder meer lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Persoonlijke connecties
Volgens Den Hartigh, die binnen het OM verantwoordelijk is voor de aanpak van terrorisme, vallen terroristen vaak terug op persoonlijke connecties. ‘Je gaat ergens heen waar je iemand kent, of waar een milieu is waar je gemakkelijk in op kunt gaan. In een diverse stad als Rotterdam zullen zij bijvoorbeeld minder gauw opvallen.’

Ook Ibrahim El Bakraoui, een van de terroristen die zichzelf opblies op luchthaven Zaventem, blijkt in Nederland te zijn geweest. Toen hij door Turkije werd uitgezet, vroeg de Belgische terrorist om naar Schiphol te worden gestuurd. Het is onbekend hoe lang hij in Nederland is gebleven.

‘Nutteloze’ grenscontroles
Na de aanslagen in Brussel zijn de controles aan de Nederlandse kant van de grens verscherpt om terreurverdachten tegen te houden. De Belgische politie denkt volgens de krant Het Belang van Limburg dat die acties nutteloos zijn.

Lees ook: ‘Zoektocht naar nog zeker acht verdachten Brussel’ 

‘De kans dat er de voorbije acht dagen ook maar een belangrijke verdachte werd onderschept, is bijzonder klein,’ zegt een politiebron in de krant. ‘Een terrorist moet al bijzonder dom zijn om aan te schuiven in de file.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.