nederland

Plan-Pechtold: samen optreden in migratiecrisis

Door Emile Kossen - 15 maart 2016

D66-voorman Alexander Pechtold maakt zich sterk voor een asielbeleid gebaseerd op de overeenkomsten tussen politieke partijen, niet op de verschillen. ‘Een Nationaal Actieplan Vluchtelingen’ noemt Pechtold het.

In een opiniestuk in NRC Next weidt Pechtold uit over zijn plan om gezamenlijk de migratiecrisis te bestrijden. ‘De politiek heeft te veel oplossingen. […] Wat we nu nodig hebben, is politieke wil. De moed om het eigen gelijk te laten varen.’

De D66-fractievoorzitter betoogt dat niet iedereen ‘onvoorwaardelijk voor vluchtelingenopvang of er fel tegen is.’ Volgens Pechtold zijn er ook standpunten die vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer kunnen onderschrijven.

Het lef om te zeggen: ‘jouw plan is beter dan het mijne’

Syp Wynia: Dat asielzoekers Nederland verrijken, is een illusie

Hij pleit voor snelle integratie van asielzoekers, meer afspraken met veilige landen over het terugsturen van migranten en strenge bewaking van de Europese buitengrenzen. Ook wil hij dat Nederland de afspraken nakomt uit het EU-herverdelingsplan. ‘Dat vindt toch iedereen?,’ aldus Pechtold.

Toch niet zo gemeenschappelijk?
In de krant schrijft Pechtold dat hij hoopt dat politiek Den Haag zo de wind uit de zeilen kan nemen van ‘degenen die haat en verdeeldheid zaaien’ in het debat. Daarmee lijkt hij te doelen op PVV-voorman Geert Wilders, die direct op Twitter reageerde.

Pechtold zal dinsdagavond een speech geven in Den Haag, waar hij zijn plannen over een nieuw asielbeleid verder invult. Uiteindelijk kwamen in 2015 58.880 asielzoekers naar Nederland. Het betrof vooral Syriërs (27.700) en Eritreërs (8.400), 70 procent van de aanvragen werd goedgekeurd.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.