nederland

‘Zeven Nederlanders op gelekte IS-lijst’

10 maart 2016

Tussen de documenten met namen en gegevens van duizenden jihadisten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zijn vooralsnog de namen van zeven Nederlanders aangetroffen, onder wie Achraf uit Amsterdam en Reda uit Leiden.

Van beide jongens was al bekend dat ze naar Syrië waren afgereisd. De lijst, waar meer dan 22.000 namen, adressen, telefoonnummers en familiecontacten van IS-aanhangers op staan, werd door een afvallig IS-lid gelekt aan de Britse zender Sky News. De Britse omroep bevestigde donderdag aan RTL Nieuws dat er zeker zeven Nederlanders tussen de ruim 22.000 jihadisten zitten.

Referenties

Volgens experts is het bijna definitief te zeggen dat de lijst authentiek is. De documenten bevatten registratieformulieren uit 2013 en 2014 waarop aspirant-leden 23 vragen moesten beantwoorden, en onder meer hun naam, hun vroegere adres en opleiding moesten opgeven. jihadisten moesten verder aangeven of ze vrijwilligerswerk willen doen, willen vechten aan het front, en bereid zijn een zelfmoordaanslag te plegen.

Ook moesten ze referenties, waarschijnlijk naar andere leden die hen hebben aangeraden bij IS te gaan, invullen. Door dit alles is een schat aan informatie beschikbaar.

Lees ook Duizenden gegevens van IS-jihadisten uitgelekt

Strijder

De twee Nederlanders waren al bekende Syriëgangers. Reda was 19 jaar oud toen hij in mei 2014 naar Syrië afreisde. Op het registratieformulier vulde hij zijn jihadistenbijnaam Abu Ahlam al-Hollandi in, en gaf hij aan dat hij geen zelfmoordterrorist wilde worden, maar strijder. Op het formulier staat dat hij bij aankomst zijn paspoort bij IS heeft ingeleverd.

De IS-bijnaam van Achraf uit Amsterdam luidt Abu Jihad al-Hollandi. Hij kwam ruim een jaar geleden om bij een Amerikaanse drone-aanval, waarna zijn familie in Nederland volop in de aandacht stond. Achraf vertrok eind 2013 op 16-jarige leeftijd naar Syrië. Ook hij gaf aan strijder te willen worden. Beide jongens waren voor hun vertrek werkzaam in een supermarkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.