nederland

Van Rompuy ziet nut van Oekraïne-referendum niet

Door Emile Kossen - 14 maart 2016

Herman van Rompuy, oud-premier van België en voormalig voorzitter van de Europese Raad, vindt het geen goed idee dat er een referendum wordt gehouden in Nederland over het EU-associatieverdrag met Oekraïne.

Dat zegt Van Rompuy in een interview met dagblad Trouw‘Over dit associatieverdrag zijn toch debatten geweest in Nederland? De volksvertegenwoordiging heeft haar verantwoordelijkheid genomen,’ aldus Van Rompuy. Het Nederlandse parlement heeft al ingestemd met het verdrag, dat zelfs al deels in werking is gesteld.

De Belgische politicus zegt te vrezen dat de Nederlandse regering geen effectieve buitenlandpolitiek meer kan voeren als er steeds referendums over gemaakte besluiten worden georganiseerd. ‘Komt er straks ook een referendum over TTIP, het Amerikaans-Europese vrijhandelsakkoord?’ vraagt Van Rompuy zich af.

Carla Joosten: Referendum over verdrag Oekraïne lastig? Politiek vroeg erom

Oorlog
In het interview verdedigt Van Rompuy het associatieverdrag, dat hij tijdens zijn ambtstermijn op het laatste moment zag worden afgewezen door de toenmalige Oekraïense president Janoekovitsj. Er ontstonden daarop rellen in het land, Janoekovitsj ontvluchtte Oekraïne en er brak een burgeroorlog uit in het oosten van Oekraïne.

‘Laten we niet vergeten dat die hele oorlog is begonnen met dat associatieverdrag,’ zegt Van Rompuy. Volgens de christendemocraat is het een belangrijke reden om ‘ja’ te stemmen op 6 april. ‘Als we nu onze steun intrekken, is Oekraïne verloren.’

Nee-kamp populair
In de laatste peiling blijken de nee-stemmers bij het Oekraïne-referendum ruim aan kop te gaan. Ruim 57 procent van ondervraagde Nederlanders zegt tegen te stemmen, 43 procent is voor het verdrag.

Referendum Oekraïne: wie praat met gesubsidieerde tong?

Het zal spannend worden of genoeg kiezers op 6 april daadwerkelijk hun stem zullen uitbrengen. Volgens de regels moet minimaal 30 procent van alle stemgerechtigden komen opdagen, anders is de uitslag niet geldig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.