nederland

‘Veel meer dan alleen een voetballer’

Door Tom Reijner - 24 maart 2016

De reacties op het overlijden van Johan Cruijff stromen binnen. De voetballegende overleed op 68-jarige leeftijd, werd donderdag bekend.

Met grote verslagenheid hebben we kennisgenomen van het overlijden van Johan Cruijff, twittert voetbalbond KNVB. ‘Woorden schieten tekort.’

‘De gezondheid van Johan Cruijff is in de afgelopen anderhalve week enorm snel achteruit gegaan, ‘ zegt Carole Thate, de manager van Cruijff. ‘Hij was eerst heel optimistisch over het verloop van zijn ziekte en dacht oprecht dat hij ook deze wedstrijd ging winnen. Hij bracht nog een bezoek aan zijn zoon Jordi in Israël, maar in de afgelopen anderhalve week ging het opeens snel. Het is een enorm gemis,’ reageert Thate.

Bedroefd

Ook FC Barcelona, de club waarvoor Cruijff jarenlang speelde en trainer was (en waarmee hij voor het leven was verbonden) reageert verslagen. ‘We’ll always love you, Johan. Rest in peace.’

Bedroefd om te horen dat Johan Cruyff is overleden, zegt BBC-commentator Gary Lineker. Volgens hem was er niemand die zo zijn best deed om het voetbal mooier te maken dan hij. Lineker geldt als een groot liefhebber van het Nederlandse voetbal.

‘Niks in het voetbal zou mogelijk zijn geweest zonder het charisma en unieke talent van Cruijff,’ zegt Pep Guardiola. Oud-international Ruud Gullit tegen De Telegraaf over het overlijden van Johan Cruijff: ‘Ik sta perplex. Ik dacht dat het beter met hem ging. Nederland heeft een gezicht in de wereld verloren. Hij heeft ons voetbal op de kaart gezet. Verder is hij voor mijn carrière van doorslaggevend belang geweest.’

‘Jeugdheld’

Met het overlijden van Johan Cruijff verliest Nederland een unieke en geniale sportman, zegt koning Willem-Alexander donderdag. ‘Hij heeft ons voetbal verrijkt en een nieuw gezicht gegeven. Daarnaast heeft hij zich met hart en ziel ingezet om de sport voor iedereen toegankelijk te maken. Hij was een icoon van Nederland. Johan Cruijff was van ons allemaal,’ aldus de koning. ‘Mijn vrouw en ik leven mee met zijn familie en vrienden op deze verdrietige dag.’

Ook uit de politiek klinkt er verslagenheid. ‘Johan Cruijff is overleden. Mijn jeugdheld. Vreselijk,’ schrijft PVV-leider Geert Wilders op Twitter.

Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam (Pvda): ‘Ongelofelijk triest dat hij zo vroeg is overleden. Hij is denk ik een enorme held voor iedereen. Hij heeft meer betekend dan voetbal alleen, hij is een icoon voor ons allemaal. Iedereen kent ook wel een spreekwoord dat door hem is uitgevonden: elk nadeel heb zijn voordeel. Hij zal zijn sporen nalaten.’

Ook de minister die verantwoordelijk is voor sport, VVD’er Edith Schippers, die veel met Cruijff op stap is geweest, zegt dat ‘de man een enorme impact had’. En ‘veel meer dan alleen maar een voetballer, voegt zij daaraan toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.