nederland

Strafproces: Wilders wilde Rutte laten verhoren

Door Emile Kossen - 18 maart 2016

Geert Wilders wilde voor zijn strafproces, dat vrijdag van start gaat, onder meer premier Mark Rutte (VVD) en minister Lodewijk Asscher (PvdA) laten getuigen. De rechtbank wees de verzoeken af.

Dat blijkt uit een conceptversie van de pleitnota van advocaat Geert-Jan Knoops, die in handen is van het AD. Wilders wilde verder ministers Opstelten en Plasterk, eurocommissaris Frans Timmermans en terreurcoördinator Dick Schoof laten verhoren, maar de rechter wees ook die verzoeken af.

Volgens de krant zou Wilders premier Rutte hebben willen vragen waarom hij wel wordt vervolgd, terwijl dat bij andere politici die kritiek uitten op Marokkanen niet gebeurde. Na de uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’ ontstond veel ophef: Rutte zei er een ‘vieze smaak’ in de mond van te krijgen, onder meer de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) riep mensen op om aangifte tegen Wilders te doen.

Lees ook: Advocaat Wilders gehackt? Pleitnota lekt uit

Twee deskundigen – een criminoloog en een expert op het gebied van radicalisering – mochten wel worden verhoord, maar trokken zich terug. Volgens de nota van Knoops omdat ze ‘bang waren’ in het ‘Kamp Wilders te worden geplaatst.’

‘Context’
Vrijdag begint de eerste openbare zitting in de zaak over de Marokkanenuitspraken van Wilders, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Het OM wil de PVV-voorman vervolgen voor belediging van een groep mensen op grond van ras, en voor het aanzetten tot discriminatie en haat.

Uit de nota blijkt dat Wilders in de rechtszaal wil benadrukken dat zijn uitspraken ‘in een maatschappelijke context’ werden gedaan, en dat ze weinig verschilden van wat hij eerder al in de Tweede Kamer zei.

Gerry van der List: De partijdigheid van rechters en ambtenaren

Farce
Na het lekken van de pleitnota, tweette Wilders vrijdagochtend dat het proces ‘nu al een farce’ en een ‘enorme bende’ is.

Vorige week werd al bekend dat een deel van de aangiften tegen Wilders is geënsceneerd. Moskeeën blijken een actieve rol te hebben gehad in het verzamelen van aangiftes onder oudere, analfabete allochtonen, die in bepaalde gevallen geen idee hadden wat ze ondertekenden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.