nederland

Wordt strafzaak Wilders na lek geschorst?

Door Emile Kossen - 18 maart 2016

Geert-Jan Knoops, advocaat van Geert Wilders, wil dat de strafzaak over Wilders’ Marokkanenuitspraken voorlopig wordt geschorst. Reden is het uitlekken van de pleitnota.

‘De vrijheid van de verdediging is in het geding’, zei Knoops vrijdag tegen de rechtbank. ‘Het is een aanslag op dit proces en de vrijheid van Wilders om zich te kunnen verdedigen en onbelemmerd te kunnen communiceren met zijn advocaat.  Zijn er krachten in het spel die de verdediging monddood willen maken?’ vroeg Knoops zich vrijdag af.

De advocaat wil dat de zaak voorlopig wordt gestaakt. ‘Niet omdat we dan meer tijd hebben. Niet omdat we dat zo prettig vinden, maar eenvoudigweg omdat wij zo niet verder kunnen.’

Tactiek
Donderdagavond werd bekend dat de pleitnota naar de media was gelekt. Knoops vermoedde dat zijn computer was gehackt. In het document staat uitvoerig beschreven wat de tactiek van Knoops en Wilders was voor de rechtszaak.

Zo kunnen we eenvoudigweg niet verder

Afshin Ellian: Antidemocraten willen dat rechter politicus elimineert

Wilders heeft geprobeerd om onder meer premier Mark Rutte (VVD) en minister Lodewijk Asscher (PvdA) te laten verhoren, maar dat wees de rechter af. Ook weigerden twee experts om te getuigen, uit angst voor de gevolgen.

Bewuste actie?
Het OM zei vrijdag tegen de rechtbank dat de ‘minder, minder’-uitspraken door Wilders waren gepland. Vooraf was er nog zorg of het publiek ‘juist zou reageren’ op de toespraak. Een medewerker zou het publiek vooraf hebben gevraagd om te antwoorden met ‘minder, minder, minder’.

Volgens de verdediging worden de uitspraken van Wilders uit hun context gehaald. Ook zegt Knoops niet te snappen waarom de PVV-voorman vervolgd wordt, terwijl bij soortgelijke uitspraken van politici als Diederik Samsom en Hans Spekman (PvdA) de aangiften werden geseponeerd.

Wilders noemde de aanloop naar de strafzaak ‘een farce’ en een ‘enorme bende’. Later vandaag zal hij zelf spreken in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Lees ook: De partijdigheid van rechters en ambtenaren

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.