nederland

VVD’er Potters geen woordvoerder meer na salafistenverbod

Door Emile Kossen - 10 april 2016

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft Kamerlid Sjoerd Potters het woordvoerderschap over Integratie ontnomen. De maatregel komt na een interview in Elsevier waarin Potters opperde dat religieuze organisaties geen speciale bescherming in de wet meer moeten hebben.

Potters was bezig met een initiatiefwet die als doel had om justitiële vervolging mogelijk te maken van religieuze organisaties die over de schreef gaan met activiteiten die de democratie ondermijnen. Daarbij zou het vooral gaan om salafistische organisaties.

Godsdienstvrijheid
Potters zou meermaals door fractieleden zijn verteld dat niet mocht worden opgeschreven dat religieuze organisaties hun speciale bescherming in de wet kwijtraken. Dat bleek uiteindelijk toch het geval.

Na het interview in Elsevier blokkeerde Zijlstra de initiatiefwet, omdat het voorstel zou morrelen aan de vrijheid van godsdienst. Een VVD-collega werkt nu aan een nieuw initiatiefwetsvoorstel.

Lees ook:Gemorrel aan godsdienstvrijheid verdeelt de VVD

De Telegraaf meldt zondag dat Zijlstra nog een extra maatregel heeft genomen: hij heeft Potters het woordvoerderschap over Integratie ontnomen. Zijlstra’s woordvoerder noemt het ‘ongeloofwaardig’ als Potters de woordvoerder over Integratie zou blijven, ‘als de hoofdmoot van zijn werk’ bestaat uit het maken van een solide initiatiefwet.

‘Alleen voor extremisten’
Potters erkent in Elsevier dat zijn voorstel de godsdienstvrijheid zou beperken. ‘Maar alleen voor degenen die lid zijn van een religieus genootschap dat extremistische opvattingen huldigt en in de praktijk probeert te brengen.’

Komende dinsdag wordt binnen de VVD-fractie in de Tweede Kamer de zaak verder besproken. Potters was na de maatregel van Zijlstra niet bereikbaar voor commentaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.