nederland

Coalitiepartijen: levenslang straks niet meer levenslang

Door Emile Kossen - 01 april 2016

Criminelen die zijn veroordeeld tot een levenslange celstraf moeten na 25 jaar toch een mogelijkheid krijgen om terug te keren in de samenleving. Dat willen coalitiepartners PvdA en VVD.

Dagblad Trouw meldt dat op basis van bronnen aan het Binnenhof. Staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) werkt al aan een wetswijziging, schrijft De Telegraaf.

Zo’n dertig misdadigers zitten momenteel een levenslange straf uit. Als het aan de regeringspartijen ligt, wordt in zulke gevallen na 25 jaar door een commissie bepaald of een veroordeelde meer vrijheden kan krijgen en uiteindelijk vervroegd mag vrijkomen. Als dat na 25 jaar nog niet kan, wordt de straf omgezet in een celstraf van een maximum aantal jaar.

Lagere straffen
VVD wilde lange tijd niet aan het principe ‘levenslang is levenslang’ tornen en noemde een maximum van dertig jaar cel geen goed alternatief. De partij draait nu, omdat Nederlandse rechters steeds vaker lagere straffen uitdelen.

Lees ook: Moet levenslange celstraf echt levenslang blijven?

Een uitspraak van de rechtbank in Assen in november 2015 geldt als voorbeeld. Een man werd schuldig bevonden aan drie roofmoorden, maar een levenslange straf wilde de rechter niet uitdelen. Het werd dertig jaar celstraf.

‘Onmenselijk’
Rechters zouden zulke beslissingen maken omdat ze vinden dat criminelen met een levenslange straf te weinig perspectief hebben op een toekomst. Ze kunnen wel een gratieverzoek indienen, maar die worden vrijwel altijd afgewezen.

Het Europese Hof sprak zich eerder kritisch uit over levenslange straffen in Nederland, die ‘onmenselijk’ zouden zijn. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar levenslang nog echt betekent dat een crimineel zijn of haar hele leven achter de tralies zit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.