#Oekraïne

Hollande en Merkel: wij blijven Oekraïne steunen

Door Elif Isitman - 08 april 2016

Woensdag velde 32 procent van de Nederlanders een oordeel over het Oekraïne-verdrag. De uitslag was een duidelijke overwinning voor het ‘nee-kamp’: 61 procent van de kiezers wees het associatieverdrag af; 38 procent stemde voor.Europese leiders spreken zich uit tegen het Nederlandse ‘nee’ bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. ‘De problemen die dit referendum veroorzaken zullen wij overwinnen’.

Dat was de gezamenlijke boodschap van de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een bijeenkomst in Metz, schrijft de krant Les Echos.

Weg naar de EU

Woensdag velde 32 procent van de Nederlanders tijdens het referendum een oordeel over het Oekraïne-verdrag. De uitslag was een duidelijke overwinning voor het ‘nee-kamp’: 61 procent van de kiezers wees het associatieverdrag af; 38 procent stemde voor.

Zoals anderen eerder ook al aangaven, zeggen ook Hollande en Merkel dat ondanks deze uitslag het associatieverdrag wat hen betreft gewoon wordt doorgezet. Hollande sprak van een ‘verantwoordelijkheid’ van de landen die hebben getekend om Oekraïne te blijven steunen. De andere 27 lidstaten van de Europese Unie hebben het verdrag ook al geratificeerd.

‘Wij hebben er alle belang bij dat de weg van Oekraine naar de EU leidt,’ zei Merkel bij een aparte persconferentie. Volgens haar zal Nederland moeten samenwerken met de Europese instituties om tot een oplossing te komen.

Ook Nederland heeft het verdrag al lang en breed getekend. Delen van het verdrag zijn al in werking getreden. De EU wacht af met welk voorstel Nederland komt over hoe om te gaan met de uitslag van het referendum.

Geen consequenties

De voorlopige uitvoering van het verdrag gaat ondertussen gewoon door, zei de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk vrijdagochtend. Rutte zei woensdagavond juist dat Nederland het verdrag nu ‘niet zonder meer’ kan ratificeren.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Cleade Juncker zei donderdag al dat het verwerpen van het Oekraïne-verdrag door Nederland voorlopig geen consequenties heeft voor de uitvoering van het akkoord, juist omdat grote delen ervan allang in werking zijn getreden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.