nederland

Tenniscoach en Everink hadden al langer ruzie

Door Tom Reijner - 13 april 2016

Was een geschil rond toptennisser Robin Haase en geld de aanleiding voor de moord op zakenman Koen Everink? Mark de J., de tenniscoach van Haase – en verdachte in deze zaak – zou al enige tijd in de clinch hebben gelegen met Everink.

Getuigen uit de kennissenkring van Everink verklaarden tegen de politie over een al eerder gespannen verstandhouding tussen De J. en Everink, schrijft De Telegraaf.

Confrontatie

Everink zou zich in de ogen van De J. te veel met zijn pupil Haase hebben bemoeid. Het zou vorig jaar al tot een confrontatie zijn gekomen tussen beide mannen. Onlangs kwamen ook berichten naar buiten dat Everink in een later stadium geld leende aan de tenniscoach, die stevige gokschulden tijdens pokertoernooien zou hebben opgebouwd. De politie bevestigt dat een geldschuld als mogelijk motief voor de moord op Everink wordt onderzocht.

De J. zwijgt in alle toonaarden, op advies van zijn advocaat, en wordt, omdat hij zich op zijn zwijgrecht beroept, voorlopig niet aan een verhoor onderworpen, aldus de krant. De recherche onderzoekt nu nauwgezet de verklaringen die De J. aflegde, meteen nadat het levenloze lichaam van Everink werd gevonden in zijn huis in Bilthoven. De politie hoopt hiermee voldoende bewijs te verzamelen dat De J. Everink met een mes heeft neergestoken en gedood.

Lees ook: ‘Tenniscoach was laatste die Everink zag’

Op de bank

De 29-jarige De J. was het laatste bezoek dat Everink kreeg, schreef De Telegraaf eerder al. De coach van toptennisser Haase was in de week voor de moord op Everink drie keer in zijn huis, de laatste keer op de avond begin maart waarop de zakenman om het leven kwam. De J. zat die avond samen met Everink met anderen op de bank om naar een voetbalwedstrijd te kijken.

De tenniscoach heeft zich kort na de moord gemeld als getuige bij de politie. Hij zou, toen hij de deur uitging, ‘verdachte personen’ hebben zien rondhangen voor het huis van Everink. Maar tijdens het lopende onderzoek zouden er steeds meer twijfels zijn gerezen over de precieze rol van De J. De politie werd daarin gesterkt door getuigenverhoren en afgeluisterde gesprekken van de inmiddels verdachte coach. De J. werd in maart opgepakt op Schiphol.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.