nederland

Premier Rutte na Brussel: meer geld voor veiligheid

Door Tom Reijner - 01 april 2016

Het is overduidelijk dat we meer moeten doen aan de veiligheid, dat we hier meer geld aan moeten besteden. Ook de wetgeving moet worden aangescherpt, vindt premier Mark Rutte (VVD).

‘Er moet meer aan veiligheid worden gespendeerd,’ zei hij donderdag in Washington tijdens een gesprek met studenten van de American University.

Top

Rutte is in de Amerikaanse hoofdstad voor de nucleaire top. Op de Nuclear Security Summit, in 2014 nog in Den Haag, worden afspraken gemaakt om onder meer nucleair terrorisme te voorkomen.

Wat gaat er allemaal nog meer mis met de aanpak van terroristen? Als er in het geval van Ibrahim El Bakraoui, die zich vorige week op de Brusselse luchthaven Zaventem opblies, ook aan Nederlandse zijde zo veel mis ging, wat gaat er dan eigenlijk wel goed met het indammen van het jihad-terrorisme? Lees dit commentaar van Syp Wynia >

Als de wetgeving wordt aangescherpt, kan dat betekenen dat de privacy hierdoor in sommige gevallen in het geding komt, waarschuwde de premier. ‘We moeten constant kijken naar de balans.’

Extra geld

Verder moeten de Europese inlichtingendiensten beter en sneller samenwerken. Hij hoopt dat op dit vlak nog een aantal stappen gezet kunnen worden tijdens het halfjaarlijkse Nederlandse voorzitterschap van de EU.

Het kabinet heeft een deel van de bezuinigingen op de ministeries van Veiligheid en Justitie en Defensie teruggedraaid. In de Kamer wordt, zeker na de aanslagen in Brussel vorige week, aangedrongen op extra geld voor Justitie. Alle oppositiepartijen eisen dat de financiële tekorten bij de politie nu echt ongedaan worden gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.